2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

NyomorBaj

A Szegénység Arcai Filmfesztiválról
2010 december elején három napon keresztül több mint száz filmet mutattak be a Palantir Film Alapítvány szervezésében megvalósuló eseményen a budapesti Vörösmarty moziban.
Az ingyenesen látogatható program célja a szegénységről szóló társadalmi párbeszéd elősegítése volt a filmeken keresztül. A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évének keretében támogatott fesztivál az elmúlt három év hazai filmjeiből nyújtott válogatást mindenféle műfaji megkötés nélkül. Az alkotásokban egy volt a közös: a téma mindig kapcsolódott „nehéz sorsúak”-hoz.
„Egy társadalom fontos értékmérője lehet az, hogy milyen módon tekint a szegénységre és a szegénységben élőkre. Elsősorban nem a szegénységre adott szociálpolitikai lépésekre vagy a jóléti állam gondoskodásának modern formáira gondolok, hanem azokra a hétköznapi reakciókra és bevett gyakorlatokra, amelyek a szegénységgel való találkozásainkat jellemzik. Érdekes lehet, hogy milyen asszociációk és magyarázó gondolatok társulnak ehhez a fogalomhoz, mennyire árnyaltak a szegénységről alkotott képeink és nem utolsó sorban az az életforma, amit egy társadalom szegénynek tekint. Izgalmas kérdés, hogy tudunk-e különbséget tenni a szegénység különböző formái között, és ha igen, akkor milyen sorsokat látunk és képzelünk bele ezekbe a formákba. Eltöprenghetünk azon, hogy vajon van-e bátorságunk közel menni a szegényekhez, vagy csak tisztes távolból mutatunk rájuk, mint a saját gazdagságunk negatív formáira? Jó lenne tudni, hogy képesek vagyunk-e meglátni a hiány tekintetét a magukra maradtak elsuhanó pillantásában. Akarjuk egyáltalán látni a szegénység arcát? Hány arca van a szegénységnek?”

A filmfesztivál keretében készült alkotások közül 27-et mutatunk be a Szikra Alapítvány és a Humán fejlesztők Kollégiuma közös szervezésében 2011. március 03-án NyomorBaj címmel megrendezett szakmai napon.
A filmeket 8 szekcióban vetítjük le.
–    4 tematikus szekció, ahol a közel 1 órás vetítéseket moderátor-szakértők segítségével értelmezhetik-beszélhetik meg az érdeklődők. Ezek: otthontalanok (=hajléktalanok), kitörés (van kiút a mélyszegénységből?!), reakciók (mindenki másképp reagál), mélyszegénység ( a megdöbbentő valóság)
–    4 a díjnyertes filmek szekciója, ahol a szegénység arcai fesztivál zsűrije által díjazott filmekből válogattunk.

Minden érdeklődőt szívesen látunk (de előzetes regisztrációt kérünk)!

A miskolci rendezvényről bővebb információ kérhető:
Papp Mónika, Szikra Alapítvány
pappmonika@szikraalapitvany.hu
tel: 30/282-55-66

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek