2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Ünnepelt a 10 éves város

Ünnepelt a 10 éves város

Ünnepelt a 10 éves városFelsőzsolcai program kavalkád

A várossá válás 10. évfordulóját ünnepelte idén Felsőzsolca. A már szokásos „búcsúkor”, június utolsó hétvégéjén, programokkal várták a sportpályára a városlakókat.

Szombaton egész napos kirakodóvásár, ünnepség és három élő koncert szórakoztatta a közönséget a sportpályán. Délelőtt futóversennyel, öregfiúk meccsel kezdődtek meg a programok, ahol Királyhelmec csapatát fogadták a mieink, és döntetlennel zárták a 90. percet. A délutáni polgármesteri köszöntővel, és ÁMK gálával kezdődő programok előtt, ha valaki körbesétált, sokféle sátorral találkozhatott, senki nem maradt éhen, vagy szomjan. A Bolgár  kisebbség, mint minden évben most is külön sátorral jött, ahol egyik jellegzetes nemzeti ételüket készítették és bárkit, aki arra járt, szívesen kínálták némi kóstoló erejéig. Közben a gyermekeket légvárak, a felnőtteket, pedig – ki melyiket tartotta fontosabbnak – sörös sátor, vagy egészségügyi sátor várta.
   A polgármesteri köszöntőben Fehér Attila kitért az eddigi eredményekre, amelyet Felsőzsolca elért, majd átadta a délelőtti versenyek győzteseinek a díjakat. Az ÁMK gála, mint mindig, most is a Felsőzsolcai óvodák, és általános iskolák, valamint zeneiskola közös produkciója volt, amelyben minden intézmény megszólaltatta tehetséges diákját, így a közönség láthatta az iskolák legsikerültebb előadásainak egy-egy részletét.  Színpadi jelenetek, dalok, zenekari művek, versek, táncok váltották egymást, és természetesen a népszerű kán-kánt is megtapsolhatta a publikum.
   Július elseje – hagyományosan és hivatalosan is – Felsőzsolca városnapja. Napra pontosan 10 esztendeje, 1997. július elsején Göncz Árpád akkori köztársasági elnök városi rangot adományozott a Miskolc melletti településnek. Az ünnepi testületi ülésen előbb Fehér Attila, a város első embere mondott ünnepi köszöntőt, majd Miskolc megyei jogú város polgármestere, Káli Sándor szólt az ünneplőkhöz. „Van erős Miskolc, van erős Felsőzsolca” – és ez így van rendjén – mondta a szomszédos nagyváros vezetője, aki egyébként zsolcai lakosként maga is megélte a Felsőzsolca várossá válását, fejlődését.  
Az ünnepi testületi ülésen jelen volt a bolgár köztársaság hazánkba akkreditált nagykövete is. Dimiter Igonomov első vidéki útja Felsőzsolcára vezetett. Az ünnepségen adták át a képviselő testület kitüntető címeit. A jubileumi ünnepségen a Pro Urbe kitüntető címet Major Ádámné, a bolgár kisebbségi önkormányzat elnöke vehette át.
A közösségi munkáért díjjal idén Ködöböcz Viktor zenetanárt és Ravasz Tibornét, az ÁMK pedagógiai előadóját jutalmazták.
A Pedagógia Díjat – amit hagyományosan a pedagógus napon adnak át – idén Dudás Béláné, az ÁMK Kazinczy Iskolájának tanítónője vehette át, ám az ünnepi testületi ülésen ismét köszöntötték, mint a város kitüntetettjét.
Éppen tíz esztendeje annak is, hogy hazánkban is megünneplik a köztisztviselők napját. Az ünnepi testületi ülésen a város alpolgármestere, Dr. Eszlári Györgyi köszöntötte a városháza dolgozóit. Július elseje a köztisztviselői törvény 1992-es életbelépésének emlékére a több mint nyolcezer dolgozót számláló köztisztviselői kar ünnepe.
Az ünnepséget követően a városháza udvarán Fedor Vilmos a térség országgyűlési képviselője és Dr. Harvani Zoltán egykori honatya mondott pohárköszöntőt.
A Városháza kertjében a Miskolci Nemzeti Színház Kamrazenekarának koncertje mellett kötetlen beszélgetéssel zárult a jubileumi városnap.
 
Németh Csaba
 
Ünnepelt a 10 éves város

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek