2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az EU 170 millió euró összegű támogatást nyújt fontos infrastrukturális projektekre Európa-szerte

Az EU 170 millió euró összegű támogatást nyújt fontos infrastrukturális projektekre Európa-szerte

Az Európai Bizottság ma közzétette, melyek azok a kiválasztott projektek, amelyek összesen 170 millió eurót kapnak a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) forrásaiból lényeges közlekedési infrastruktúrák Európa-szerte történő létrehozására és korszerűsítésére.

A támogatások, melyek a május 19-én közzétett, 2010. évi TEN-T éves és többéves pályázati felhívásokból származnak, segíteni fognak a tagállamoknak a hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítésében, a szűk keresztmetszetek felszámolásában és a közlekedés biztonságának javításában. A támogatott projektek különös figyelmet fordítanak a közlekedés fenntarthatóbbá tételére, a közlekedési módok összekapcsolásának ösztönzésére, a projektek végrehajtásának felgyorsítására és megkönnyítésére, valamint a köz- és a magánszféra közötti partnerségek támogatására.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, közlekedésért felelős biztos, a következőképpen nyilatkozott: „Örömömre szolgál annak a határozatnak a mai aláírása, amely zöld utat ad a TEN-T költségvetésből 170 millió eurónak az Európa számára hozzáadott értéket képviselő, kulcsfontosságú infrastrukturális projektek társfinanszírozására történő felhasználásának. Ezek közé tartoznak a többéves programok keretében megvalósuló projektek a tengeri gyorsforgalmi utak és a folyami információs szolgáltatások területén, valamint az éves program keretén belüli projektek is, amelyek segítik felkészülésünket a jövő közlekedésének prioritásaira, nevezetesen arra, hogy zöldebbé tegyük a közlekedést, jobb összeköttetést alakítsunk ki Európa keleti és nyugati része között, és támogatást nyújtsunk a köz- és a magánszféra közötti partnerségeknek.”

2010 folyamán 51 – 24 tagállamot érintő – projektet választottak ki, amelyek három különálló pályázati felhívás keretében kapnak támogatást. A projektek értékelése a TEN-T kiemelt céljai és a szakpolitikai célkitűzések teljesítéséhez való hozzájárulásuk, kiérleltségük, hatásaik (különösen társadalmi-gazdasági és környezeti hatásaik), valamint minőségük (teljességük, világos megfogalmazásuk, megalapozottságuk és koherenciájuk) alapján történt. Az odaítélt támogatás számottevő mértékű köz- és magánfinanszírozás számára jelenthet vonzerőt, a multiplikátorhatás pedig az uniós támogatásnak csaknem ötszöröse (lásd MEMO/11/101).

A 2010-es többéves munkaprogram (a finanszírozás teljes összege 112,4 millió EUR) a TEN-T hálózat legfontosabb kiemelt területeit finanszírozza, és a következő három területre összpontosul:

*

a teherforgalom tengerre terelésével a közutak zsúfoltságának jelentős enyhítését ígérő tengeri gyorsforgalmi utak (Motorways of the Sea, MoS): nyolc kiválasztott projekt, 84,9 millió EUR összegben.
*

A folyami információs szolgáltatások (River Information Services, RIS), melyek magukban foglalják a belvízi hajóúthálózat forgalomirányítási infrastruktúráját is: öt kiválasztott projekt, 7,1 millió EUR összegben;
*

Légiforgalmi szolgáltatási rendszerek és funkcionális légtérblokkok (ATM/FABs): négy kiválasztott projekt, 20,5 millió EUR összegben, melyet a február 16-án különállóan közzétett pályázati felhívás keretében ítéltek oda.

A 2010-es éves munkaprogram (a finanszírozás teljes összege 78,2 millió EUR) a többéves munkaprogram kiegészítésére szolgál annak érdekében, hogy a szűkös uniós források kihasználása hatékonyabb, a hatás a kiemelt területeken pedig a lehető legjobb legyen. A program három kiemel területre összpontosul:

1. kiemelt terület: integrált és környezetbarát közlekedési rendszer kiépítésének előmozdítása, valamint az éghajlatváltozás kezeléséhez hozzájáruló projektek végrehajtásának előkészítésére irányuló tanulmányok: 13 kiválasztott projekt, 32, 1 millió EUR összegben;

2. kiemelt terület: a TEN-T projektek végrehajtásának felgyorsítása vagy megkönnyítése (valamennyi szállítási módra vonatkozó tanulmányok, a kiérlelt projektekre vonatkozó munka, különösen a vasúti és a belvízi hajózási ágazatban), valamint az egységes európai égboltra vonatkozó politikát elősegítő projektek: 18 kiválasztott projekt, 41,1 millió EUR összegben;

3. kiemelt terület: a köz- és magánszféra közötti partnerségeket támogató tanulmányok: három kiválasztott projekt, 4,9 millió EUR összegben.

A projekteket a Transzeurópai Közlekedési Hálózat Végrehajtó Hivatala irányítja az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóságának felügyelete mellett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek