2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye részt vesz a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság munkájában

Borsod-Abaúj-Zemplén megye részt vesz a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság munkájában

Magyarország EU csatlakozását követően a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya megállapodást kötött a gazdasági együttműködésről, mely EU konformmá tette a rendszerváltás óta már piacgazdasági elven működő együttműködést.

E megállapodás értelmében létrehozták a Magyar – Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottságot, rövidítve KKB-t, amely általában évente egy alkalommal ülésezik. A kialakult szokás szerint a találkozók két naposak, és felváltva hol az egyik, hol a másik fél ad otthont nekik.

Orbán Viktor miniszterelnök Fellegi Tamást nemzeti fejlesztési minisztert a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak nevezte ki 2010. július 12. napjával kezdődően kétéves időtartamra, aki egyben a KKB társelnöke.

Orosz oldalon a KKB jelenlegi vezetője Viktor Alekszejevics Zubkov első miniszterelnök-helyettes, korábbi kormányfő. Ő a Putyin vezette kormányban a mezőgazdaságot is felügyeli. Rangja és az általa felügyelt terület, amely a magyar exportszándékok szempontjából fontos, szintén jelzés értékű.

A Bizottságban nyolc Munkacsoport működik, amelynek egyike a regionális együttműködések ösztönzése, koordinálása, elősegítése. A Magyar – Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság Regionális Munkacsoport soron következő ülésére az oroszországi Uljanovszk városában kerül sor 2011. április hónapban.

2011. február 16-án az Oroszországi Föderáció budapesti Kereskedelmi Képviselet vezető helyettese és Gazdasági Osztály vezető-helyettese megbeszélést folytatott a Borsod-Abaúj-Zempléni Megyeházán Dr. Mengyi Roland Közgyűlés elnökkel. Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Vologda régió közötti több mint 40 éves együttműködés van, így mindkét régió vezetőjét, Viacseszlav Pozgaljevet, Vologda régió Kormányzóját és Dr. Mengyi Rolandot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét meghívják az áprilisi Munkacsoport ülésére, hogy a térségek közéleti, gazdasági, munkahelyek teremtése szempontjából fontos megbeszéléseket folytassanak.

Viacseszlav Pozgaljev


Dr. Mengyi Roland

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek