2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Indul a „lakásmentő” csomag egy hét múlva
Indul a

Indul a „lakásmentő” csomag egy hét múlva

Indul a A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó kedvezményeket július 28-tól lehet igénybe venni. Az igényt annál a pénzintézetnél kell jelezni, amelyik a lakáscélú hitelt nyújtotta. A „lakásmentő” csomag lényege, hogy aki munkanélkülivé vált, vagy más okból átmeneti fizetési nehézségei támadtak, állami kezességvállalás mellett áthidaló kölcsönt vehet fel bankjától,

ami legfeljebb két évig fedezi a jelzálogalapú hitel, illetve lakáslízing törlesztőrészletének egy részét, függetlenül attól, hogy forint- vagy devizalapú tartozásról van szó.
 
Az áthidaló kölcsön kamata az állami kezességnek köszönhetően alacsony, jelenleg nem éri el a 10 százalékot. A bank a kamaton kívül más terhet nem számíthat fel. A kölcsönt a munkanélkülieknek a folyósítást követő 10, a többieknek 5 év alatt kell visszafizetniük.

Az áthidaló kölcsön felvételét annál a pénzintézetnél kell kezdeményezni, amelyik a lakáscélú hitelt nyújtotta. A kedvezményes időszakban a munkanélkülieknek havonta legalább 10 ezer forint, a többieknek háztartásuk havi nettó jövedelme 30 százalékával azonos összegű törlesztést kell vállalniuk.

A munkanélküliek közül azok jogosultak a kedvezmény igénybevételére, akiknek a munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően szűnt meg; 30 millió forintnál kisebb piaci értékű ingatlanra vettek fel legfeljebb 20 millió forint összegű hitelt, és az erről szóló szerződést idén június 30-ig aláírták; a lakáscélú kölcsön biztosítékául szolgáló lakóingatlan az adós lakhelyeként vagy tartózkodási helyeként szolgál.

A kormány szándéka a terhek könnyítésével az, hogy megakadályozza a lakástulajdon elveszítését. Ha az adós az állami segítség ellenére sem tudja törleszteni a hitelét, ez még nem jelenti automatikusan, hogy elveszíti otthonát.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…