2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sikeres éve volt a vámosoknak

A vám- és pénzügyőrség 1216 milliárd forint bevételt „termelt” az elmúlt évben, ami az ország költségvetésének 14,94 százaléka, miközben az APEH-hel történt összevonás során mintegy ötszázan távoztak a testületből. Az idei cél a felkészülés az integráció folytatására, és az államot megillető bevételek beszedése.
–A 2010-es év sok tekintetben érdekes és nehéz volt. Hiszen volt kormányváltás, döntés született a Vám- és Pénzügyőrség valamint az APEH összevonásáról, megindult ennek előkészítése, gazdasági válság, az árvízi védekezésben is igen komoly szerepet vállaltunk mintegy 600 fővel… Az állomány elbizonytalanodott, milyen lesz a jövője, ennek ellenére a reálisan meghatározott bevételt teljesíteni tudtuk – vont mérleget a csütörtökön Miskolcon tartott évértékelésen Béndek József altábornagy, az időközben létrejött Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese.

A bevételek egyébként 51 milliárd forinttal elmaradtak az egy évvel korábbitól. A legnagyobb tételt hagyományosan a jövedéki adó jelenti, ez az elmúlt évben az előirányzattól 4 százalékkal elmaradva 856 milliárd forint volt.
– A lakossági fogyasztás csökkent, szerkezete átalakult – indokolt az altábornagy. A jövedéki területen belül egy szegmens bevételei viszont jelentősen nőttek, ez a dohányipari termékeké, ami a csempészet elleni határozott fellépésnek köszönhető. A benzincsempészet az ukrán viszonylatban jellemző, ami abban is megmutatkozik, hogy az elmúlt évben jelentősen megugrott a határátlépések száma. A legelrettentőbb „fegyver” a fináncok kezében a csempészetre átalakított járművek lefoglalása. A regisztrációs adóbevétel elmaradt a tervezettől, akárcsak a környezetvédelmi termékdíjé. A határforgalomban kismértékű növekedést regisztráltak, a szabálysértések száma csökkent, viszont az elkövetők közt egyre több a magyar állampolgár.
A testület átszervezésével összefüggésében mintegy ötszázan távoztak a testülettől, az év végén 230 fő hiányzott a létszámból. Az altábornagy nem is a számot, hanem a távozó szaktudást emelte ki, amit megpróbálnak az idén megfelelően felkészített személyzettel pótolni. Erdélyi János ezredes, regionális főigazgató hozzátette, hogy térségünkben az országos tendenciáktól nem volt lényeges eltérés,- írja a boon.hu

– A 2011-es év nagyon nehéz lesz, de bízom a kollégák szakmai tudásában. Fő feladatunk az államot illető bevételek beszedése, és a felkészülés az integráció második lépcsőfokára – jelentette ki optimistán Béndek József kiemelve, hogy folytatni kell az ügyfelekkel a párbeszédet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek