2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Reagálás a kormányszóvivő keddi nyilatkozatára

Az önkormányzataink területén élő lakosság, az egészségügyi ellátásért kórházainkhoz bizalommal fordulók, a beteg emberek, valamint az intézményeinkben dolgozók sorsa iránti felelősségérzet késztet szavunk felemelésére, a működésképtelenné válás veszélyének jelzésére. A kormányszóvivő szavaival élve, igen, „az emberek életéről van szó”!

A kormányzati előrelátás és a reális pénzügyi tervezés hiányát immár tényként érzékelve húzzuk félre a harangokat!

Hangsúlyozzuk, hogy a kormány és a minisztérium súlyosan téved az új kórházi finanszírozással kapcsolatban. Hibáztak, amikor az egészségügyi kassza járulékbevétel csökkenésének mértékét meghatározták! Ugyanis a járulékbevételből származó hiány, év végére mintegy 161 milliárd forintra nő.

Az pedig tény és nem jóslat, hogy kórházaink júliusi OEP bevétele 10-12%-kal, átlag 100 millió forinttal marad el az előző hónap finanszírozásától! Bekövetkezett, amitől előre féltünk!

A tények ismeretében azonnali intézkedésre szólítjuk fel az illetékes állami vezetőket az egészségügyi ellátás biztonságának megteremtése érdekében! Elengedhetetlennek tartjuk az ellátás egymásra épülő szintjeinek, a progresszív ellátási rendnek átfogó szakmai és pénzügyi szabályozását!

Ismételten felhívjuk Miniszter Úr figyelmét, hogy a betegellátást és az intézményrendszert veszélyeztető kórházi csődökért egyértelműen az Egészségügyi Minisztérium és a Bajnai-kormány lesz a felelős!


dr. Ódor Ferenc
MÖOSZ elnök 
 
 
***

A kórházigazgató szerint is lesznek ellátási zavarok
 
Az áprilistól érvényes új finanszírozási rend következtében júliustól drasztikusan csökken a kórházak bevétele, ami – a megnövekedett költségeket is figyelembe véve – komoly ellátási zavarokat okoz majd – mondta Csiba

Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója Budapesten, miután megalakult a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület.

 A BAZ megyei kórházat említve azt mondta, hogy az év végére a hiány az 1,2 milliárd forintot is elérheti. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórháztól 60 millió forintot- szerinte – jogtalanul tart

vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) , arra hivatkozva, hogy bizonyos tételeket még ellenőrizni akar. A főigazgató szerint ennek – jogszabály szerint – fordítva kellene történnie, vagyis a biztosító fizet, és az utólagos ellenőrzés alapján vonhatná vissza a pénzt, ha szabálytalannak ítél meg valamit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek