2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szmogriadó – tájékoztatási szint Miskolcon

A szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a riasztási küszöbértéket a Búza téren, valamint a tájékoztatási, majd a riasztási küszöbértéket mértek a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon az alábbi időpontokban, így a kormányrendelet szerinti szmogriadó tájékoztatási fokozatot rendelték el.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő, Miskolc Város Önkormányzata arra kéri a lakosságot, hogy mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak közösségi közlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának következő napokra vonatkozó előrejelzése:

B.-A.-Z. megye térségében az időjárást anticiklon határozza meg, a felszín közelében igen hideg, párás, ködös levegő tölti ki a Kárpát-medencét. Az éjjel megérkezett északi áramlás hétfőn reggelre a megye nagyobb részéről elvitte ködréteget, de az alsó légréteget átkavarni nem tudta. A folytatásban a magasban lassú melegedés indul el, mely még jobban stabilizálja majd a légkör alsó rétegeit. Az egész Kárpát-medencében beáll a ködréteg, melynek vastagsága jelenleg 600-800 m körül van. Szerdán este érkezik majd egy gyenge hidegfront, melynek hatására kissé megemelkedik a ködréteg és csütörtökre átmenetileg a felhőzet is fölszakadozhat. A köd beálltával mérséklődik a napi hőingás, de marad a fagyos, hideg idő. Valószínűleg csak pénteken érkezik olyan légmozgás, mely fölszakítja majd a hidegpárnát.

Tendencia a következő 4 napra:

Kedd, szerda: túlnyomóan borult, párás, tartósan ködös idő valószínű zúzmarával. Hószállingózás előfordulhat. Mérsékelt (10-20 km/h) marad a légmozgás.

Csütörtök: átmenetileg fölszakadozhat a felhőzet. Hószállingózás előfordulhat. A Zemplén környékén átmenetileg megélénkül (20-30 km/h) az északi szél.

Péntek: többnyire erősen felhős, párás, eleinte ködös idő valószínű. Kisebb havazás kialakulhat, a csapadék mennyisége csapadéknyom és 2 mm között valószínű. Időnként megélénkül (20-30 km/h) az északi szél. A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező 2-3 napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A szabadban való fizikai munka végzését lehetőleg az egészségesek is kerüljék.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek