2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Háromszázötven milliárd Euró regionális programokra

Az EU kohéziós politikája – amely hét év alatt hozzávetőlegesen 350 milliárd EUR összeget mozgósít – 455 nemzeti, illetve regionális program számára biztosít támogatást az Európai Unióban. Mind az EU költségvetési felülvizsgálata, mind pedig az Európa 2020 stratégia okán számos, a jelenlegi finanszírozási időszak végét követően (2013) a kohéziós politika reformja terén megvalósítható lehetőség áll megvitatás alatt.

A mai napon Brüsszelben kezdődő ötödik kohéziós fórum lesz a tagállamok és régiók utolsó lehetősége, hogy kifejtsék a kérdésben véleményüket, mielőtt a Bizottság – várhatóan 2011 nyarán – előterjeszti a jövőbeli kohéziós politikára vonatkozó jogalkotási javaslatait. A háromévente megrendezésre kerülő eseményre a Bizottság a 27 tagállam legmagasabb szintű döntéshozóit hívta meg, a kétnapos eseményre körülbelül 800 résztvevőt várnak.

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős biztos és Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos mellett az esemény megnyitóján jelen lesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke; jelen lesz továbbá Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, és Donald Tusk Lengyelország miniszterelnöke – az EU soros elnökségét idén betöltő országok képviseletében. Andrius Kubilius, Litvánia miniszterelnöke szintén részt vesz a fórumon.

Az eseményt megelőzően Johannes Hahn biztos megállapította: „Az Európai Uniónak, különösen e nehéz gazdasági helyzetben a kohéziós politika segítségével megvalósuló jó és célzott befektetésekre van szüksége a régióinkban. A kohéziós fórum kiváló lehetőséget biztosít a nemzeti, regionális és helyi képviselők, valamint az érdekeltek számára, hogy a jövőbeli kohéziós politikáról eszmét cseréljenek. A konzultáció eredménye, illetve a fórum keretében tartott tanácskozások és megbeszélések segítségünkre lesznek egy még hatékonyabb kohéziós politika kialakításában, amely a mai gazdasági helyzethez jobban alkalmazkodik és amely az Európa 2020 stratégia ambiciózus célkitűzéseinek sikeres megvalósításához hozzá fog járulni.”

Andor László biztos hozzátette: „Láthattuk, hogy a kohéziós politika valóban jelentős változást tud előidézni a foglalkoztatás, az oktatási lehetőségek és a befogadás terén. Felgyorsítja a növekedést és a versenyképességet és elősegíti a társadalmi fejlődést, de hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez, ha a válságból kifelé vezető úton az országaink és a polgáraink előtt álló kihívásoknak meg akar felelni. Erre a mindannyiunk által elfogadott megoldás az Európa 2020 stratégia. A kohéziós politikának a stratégia fő reform célkitűzéseit kell támogatnia.”

Az esemény elsősorban a kohéziós politikának az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek megvalósítása terén játszott szerepével foglalkozik, amely a fenntartható gazdasági fejlődés tervét határozza meg az elkövetkező 10 évben az EU számára. A fórum négy téma körül panelekbe szerveződik, mindegyik panelt egy uniós biztos elnököli, és az EU 2020 stratégia fő kérdéseivel fog foglalkozni: intelligens növekedés, zöld növekedés, inkluzív növekedés és az Európa 2020 területi dimenziói.

A Bizottság 2010 novemberében közzétette az ötödik kohéziós jelentést, amelyben már kifejtette kezdeti ötleteit a kohéziós politika eljárási rendjének további egyszerűsítése és korszerűsítése kérdésében, valamint meglátásait arról, hogy az értékelést, a teljesítményt és eredményeket hogyan lehet hatékonyabb célkitűzések megállapítása által javítani. A jelentés rámutatott, hogy a kohéziós politika jelentős mértékben hozzájárult a növekedéshez és a jóléthez, az adatokból is egyértelműen kitűnik, hogy hozzávetőlegesen 1,4 millió új munkahely teremtésében volt szerepe, körülbelül 34 millió munkanélkülinek segített munkát találni, további 36 millió ember készségeinek fejlesztéséhez járult hozzá, 4700 km autópálya és 1200 km nagysebességű vasúthálózat építését finanszírozta, 23 millió ember jutott a segítségével szennyvíztisztításhoz, további 20 millió ember jutott tiszta vízhez, készségeit évente 10 millió ember fejleszthette tovább a segítségével (különösen a legkritikusabb helyzetben lévő csoportok tagjai).

A Bizottság a jövőbeni kohéziós politikával kapcsolatban azonban azt javasolta, hogy a finanszírozás az Európa 2020 stratégiában megjelölt fő prioritásoknak megfelelően történjen, és a finanszírozás hatásának maximalizálására törekedjenek. A jelentésben szereplő valamennyi felvetés a panelek keretében részletesen megvitatásra kerül.

Az esemény megnyitóját követően ünnepélyes díjátadó keretében Barroso elnök átadja az első „Elöl járó régiók” díjakat. A díjakat Litvánia, Wales (UK) és Brandenburg (Németország) nyerte, az átadáson képviseletükben Andrius Kubilius miniszterelnök, Carwyn Jones első miniszter, valamint Ralf Christoffers gazdasági és európai ügyekért felelős miniszter jár el. Az „Elöl járó régiók” olyan régiók, illetve országok számára nyújt elismerést, amelyek az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés célkitűzésével összhangban álló politikákat sikeresen hajtottak végre. Ennek győztesei a 2008. óta a RegioStars díjjal díjazottak közül a legjobb összteljesítményt nyújtók lettek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek