2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Kisebbségi szavazatok: összesítve

Vasárnap lehetett leadni a voksokat a kisebbségi önkormányzatok területi és országos képviselőire, a szavazatszámlálást pedig hétfőn délután, sajtótájékoztatóval egybekötve tartották meg a Megyeháza Szász Termében. A szavazatok összesítése előtt Kovács János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatalának főjegyzője, a Területi Választási Iroda vezetőjeként elmondta, öt kisebbségi önkormányzat – német, lengyel, szlovén, ruszin, cigány – képviselőire szavazhattak az októberben megválasztott elektorok, a területi választáson azonban nem képviseltette magát a szlovén kisebbség.
Az országos és megyei területi választáson százkilencvenhét település volt érintett, az országos kisebbségi önkormányzat képviselőire ezerhét elektor adhatta le voksát tizenkét kisebbség tekintetében.
A szavazás során nem történt rendkívüli esemény, ugyanakkor Abaújszolnok, Sajónémeti, Kiscsécs és Kesznyéten településeken négy elektor közül egyet nem fogadott el a Helyi Választási Bizottság, mert lejárt személyi igazolvánnyal jelent meg a bizottság előtt.
A hivatalos eredményeket az Országos Választási Bizottság szerdán állapítja meg, jogorvoslatért ezt követően lehet a Legfelsőbb Bírósághoz fordulni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek