2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

EU nyilatkozat Haitiről

Catherine Ashton, bizottsági alelnök, uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, Andris Piebalgs, uniós fejlesztési biztos és Kristalina Georgieva, humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos közös nyilatkozata Haiti helyzetéről egy évvel a földrengést követően.

„Egy évvel a Haitit sújtó és több mint egymillió emberáldozatot követelő szörnyű földrengést követően újólag megerősítjük, hogy Haiti helyreállítása továbbra is az Unió prioritásai között szerepel. Rendíthetetlenül kiálltunk Haiti mellett, és hosszú távon is mindent megteszünk az ország újjáépítésének előre viteléért, továbbá azért, hogy a haiti lakosság szebb jövőt építhessen magának.

A jelenlegi politikai helyzet azonban rendkívüli aggodalommal tölti el bennünket. A jelenlegi instabilitás akadályozza az uniós humanitárius segély eljutását a rászorulókhoz, valamint lassítja és bonyolítja az újjáépítési folyamatot. Mindez komolyan aláássa azon közös szándékunkat, hogy megerősítsük Haiti helyzetét, és az ország elindulhasson a stabilitás, a humán fejlődés és a szegénység folyamatos csökkentése irányába.

Arra szeretnénk következésképpen ösztönözni a haiti hatóságokat, hogy biztosítsák a szabad és átlátható választások feltételeit, továbbá nyugalomra hívjuk fel a lakosságot és kérjük, hogy békésen vegyenek részt a választások második fordulójában.

Haiti stabilitása és demokratikus működése szükséges előfeltétele annak, hogy az EU és a nemzetközi közösség egy olyan törvényes partnerrel működhessen együtt, amely képes meghatározni az ország kiemelt szükségleteit.

Az elmúlt 12 hónap során az EU mindent mozgósított, hogy humanitárius és fejlesztési segélyt nyújtson az ország újjáépítéséhez. A katasztrófát követő időszakban az Unió a humanitárius és gyorssegély-szükségletek fedezésére azonnal rendelkezésre bocsátott 3 millió EUR-t, ami 2010 végére fokozatosan elérte a 120 millió EUR összeget. Sátrakat, élelmiszert, tiszta ivóvizet, menedékeket biztosítottunk és egészségügyi dolgozókat küldtünk a helyszínre, ezáltal elkerülhetővé vált az egészségügyi katasztrófa. A humanitárius támogatás a mai napig nagyon aktív. Az Európai Unió élen jár a kolerajárvány elleni küzdelemben: egészségügyi ellátás üzemeltetése, biztonságos mellékhelyiségek felállítása, tiszta ivóvíz szétosztása és a higiénikus módszerek ismertetése révén segít Haitinak.

Azt is hangsúlyozzuk, hogy Haiti esetében az EU az első számú globális donor, és hogy eleget tettünk a 2010. márciusi nemzetközi donorkonferencián vállalt kötelezettségeinknek: az EU rövid és hosszú távon 1,2 milliárd EUR-t ajánlott fel a haiti kormány valamennyi területen történő megsegítésére. Az Unió ez idáig a felajánlott eszközök több mint felére, összesen 600 millió EUR-ra vállalt kötelezettséget. A Bizottság egymaga 522 millió EUR-t ajánlott fel, amiből 330 millió EUR-t már le is kötött.

A bizottsági támogatás – a haiti hatóságok kérésére – az állam alapvető feladatainak konszolidálására összpontosult, különösen a tanárok, az egészségügyben és a katasztrófavédelemben dolgozók fizetéseinek folyósítására, valamint a stratégiailag fontos utak és infrastruktúrák megerősítésére, illetve újjáépítésére. Az EU ötvözte a segítségnyújtást a helyreállítással, biztosítottuk a többi tagállammal, a nemzetközi donorokkal és a haiti kormánnyal való koordinációt, eredményeket értünk el olyan konkrét területeken, mint az egészségügy, az élelmiszer- és vízellátás, illetve a menedékbiztosítás.

Be kell azonban látni, hogy a földrengés előtt sem könnyű helyzet rendkívül nehézzé vált a földrengést követően, amit tovább súlyosbított a Tomas-hurrikán, a kolerajárvány és a politikai bizonytalanság. A segélymunkások és a műszaki szakértők gyakran kifejezetten nehéz körülmények között látták el feladataikat.

Tudatában vagyunk annak, hogy a helyzet még mindig messze nem kielégítő, sőt néhány területen inkább elmérgesedett. Mindebből persze nem szabad arra következtetnünk, hogy nem tettünk elég erőfeszítést vagy hogy szakértőink munkája és az elköltött pénz haszontalan lett volna. Tényként állítható, hogy az EU rendíthetetlen segítsége nélkül Haiti teljesen összeomlott volna és helyzete a jelenleginél jóval súlyosabb lenne.

Egy évvel a Haitit sújtó földrengést követően ismételten hangsúlyozni szeretnénk, hogy az Unió tiszteletben tartja kötelezettségvállalásait és szilárdan kiáll a haiti lakosokkal vállalt szolidaritás mellett. „

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…