2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újévi újoncok a miskolci Állatkertben

A Miskolci Állatkertben láthatók az elmúlt év végén világra jött ifjoncok: a háziállatoknál egy bivalyborjú, a Dél-Amerika kifutóban egy guanakócsikó. Kisebb termetű lakókkal is gazdagodott az állatkert, így új állatfajként már szkink is látható az oktatóterem terráriumaiban.

A háziállatokat bemutató részen, a bivalyok (Bubalus bubalis) karámjában november végén látta meg a napvilágot a nőstény bivalyborjú, tizenegy hónapos vemheség után. A bivalypár 2007 óta él Miskolcon, most a harmadik borjukkal ajándékozták meg az állatkertet. A bivalyt eredetileg Kínában háziasították, időszámításunk előtt négyezer évvel. Innen terjedt el egész Ázsiában és Európában. Magyarországon a XVI. századtól volt jelentős háziállat, melyet elsősorban igavonásra használtak.

A guanakók (Lama guanicoe) decemberi szaporodása csak számunkra tűnik szokatlannak. A Dél-Amerikában honos állatok természetes élőhelyén ilyenkor kezdődik a nyár. Mivel a tevefélék családjába tartozó faj az Andok magashegyeiben fordul elő, ezért szerencsére a három hetes csikót sem viselte meg a téli hideg és a hó. A dél-amerikai indiánok e fajból háziasították egyik legfontosabb háziállatukat, a lámát.

Hüllőkkel is gazdagodott a Miskolci Állatkert. Új fajt képvisel Miskolcon a két kifejlett kéknyelvű szkink (Tiliqua scincoides) egyed. A felnőtt pár a fővárosból érkezett az egyik nagyméretű terráriumba. E nagytermetű vegyes táplálkozású hüllő Ausztrália talán legismertebb gyíkja, Ázsiában is előfordul. Nevét élénk kék színű nyelvének köszönheti, melyet elijesztés céljából izgatottan nyújtogat vélt vagy valós támadója felé, közben sziszegéssel is fokozhatja a sikert.

Miskolci Állatkert 2011-ben is csatlakozik egy nemzetközi természetvédelmi programhoz: az idei állatvédelmi kampány a „2011. A DENEVÉREK ÉVE” címet viseli, mely tulajdonképpen egy denevérvédelmi figyelemfelkeltő kampány és a WAZA (Állatkertek Világszervezete) is hivatalos partnere. E téma és a tudnivalók beépülnek majd a Miskolci Állatkert programjaiba. Az idei ismeretterjesztés fókusza a hazánkban előforduló denevér fajok bemutatásán túl e különös életforma sajátosságaira és az emberekkel való kapcsolódási pontjaira, az urbanizálódott fajokkal kapcsolatos tudnivalókra is kiterjed. A kampány jelszava: „Éljünk együtt a denevérekkel!”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek