2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kártalanítja az OBA a Jógazda betéteseit

A PSZÁF 2011. január 3-án visszavonta a „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztár tevékenységi engedélyét. Ennek következtében az OBA a mai nappal megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi a betétesek kártalanítását, -olvasható az OBA honlapján. Az említett törvény alapján az OBA a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő 27.885.000 forint összegig fizeti ki. (Az átszámítás 2011. január 3-i MNB devizaárfolyamon történik.) A kártalanítást Önnek nem kell igényelnie, a kifizetés alapját a bankban lévő személyes adatok (név, lakcím stb.), valamint a betéteire vonatkozó adatok jelentik.

Adategyeztetés
Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást (kártalanítási értesítőt) készít, melyet tértivevényes levélben küld meg a betétesek részére a banki adatállományban található címre. Amennyiben lakcím vagy egyéb adatváltozása volt, de azt a Takarékpénztárnál nem jelentette be kérjük, fáradjon be személyazonosító okmányaival a Takarékpénztár fiókjába. A kártalanítási értesítőt 2011. január 14-től várhatják a kártalanításra jogosultak névre szóló postai küldeményben.

A kártalanítás menete
A kártalanítások kifizetése magánszemélyek részére 1 millió forintig postai kifizetési csekken, 1 millió forint felett OBA Betétbiztosítási kártyával történik. Az OBA Betétbiztosítási kártyákat postai úton, a kártalanítási értesítőt és a PIN-kódot tartalmazó levél kézbesítését követően kapják meg. A kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges információkat is megtalálják. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kártya használatához mind a három fenti levél (kártalanítási értesítő, kártya, PIN-kód) átvétele szükséges.

Magánszemélyek 2011. január 10-én fiókzárásig bejelenthetik annak a – szabadon választott másik hitelintézetnél – vezetett bankszámlának a számát, amelyre a kártalanítás összegének átutalását kérik.
Jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, valamint egyéni vállalkozók részére átutalással történik a kártalanítás. Ennek érdekében kérjük, minél hamarabb nyissanak számlát egy szabadon választott hitelintézetnél, majd az új számlaszámot jelentsék be a „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztárnak az Önök számláját vezető fiókjában. (A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány letölthető a www.kartalanitas.oba.hu internetes oldalról, valamint a fiókokban is kérhető!)

Ha a kártalanításra jogosult személy időközben elhalálozott és azt az örökösök a „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztártál még nem jelentették be, egyeztetés céljából kérjük, hívja az OBA +36-1-214-0661 központi telefonszámát.

Tájékoztatjuk a „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztár biztosított betéteseit, hogy kártalanítás során nem kerül kifizetésre a zárolt betétösszeg, a lejárt tartozás utáni összeg (Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár által beszámított összeg), valamint az OBA kártalanításokra is vonatkoznak a hatályos adójogszabályok.
Abban az esetben, ha a betétes 27.885.000 forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. fog tájékoztatást adni.

További információ az OBA honlapján (www.kartalanítas.oba.hu), a „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztár honlapján (www.jogazdabank.hu) található, valamint a kedvezményes hívástarifájú 06 (40) 918-918-as telefonszámon és a „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztár fiókjaiban kapható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek