2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Petárda -TILOS!

A pirotechnikai termékek év végi vásárlásáról, felhasználásáról

A „tűzijáték” termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) Korm. rendelet szabályozza. A rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, ún. játékos pirotechnikai termék szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.
…Lengett, táncolt, a zöldbe mart, Nyilván pompás tűzvészt akart, Piros csodát, izzó leget,  Égő erdőt, kigyúlt eget;… /Tóth Árpád: Láng/

Az év végi magánszemélyek által is szabadon felhasználható játékos pirotechnikai termékek összetevői nettó hatóanyag-tartalmának felső határa továbbra is 7,5 gramm.

A kis és közepes tűzijáték terméket (a közepes tűzijáték termékek esetében a bombák, a „tűzijáték bombák mozsarakban” és a római gyertya kivételével) nagykorú személy december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatja és december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig felhasználhatja. (II.-III. pirotechnikai osztály)

A fentiek alapján a játékos pirotechnikai termékek (pl.: tortagyertya) továbbra is egész évben forgalmazhatóak, ezeket az engedéllyel rendelkező üzletekben lehet megvásárolni.

A beazonosításhoz kiinduló alap lehet az egységes csomagoláson termékenként feltüntetett nettó tömeg jelzése. (pl. szlovák II. osztályba tartozó 5 grammos termék nálunk csak az I. osztályba tartozik, így hazánkba egész évben behozható és felhasználható.) Azonban

Magyarországon osztályba tartozástól függetlenül semmilyen petárdát!!!  nem szabad birtokolni, s felhasználni.  Szabálysértési eljárás során az engedély nélküli birtoklás ötvenezer forintig, míg a felhasználás százezer forintig is büntethető.

A kis és közepes tűzijáték terméket (a közepes tűzijáték termékek esetében a bombák, a „tűzijáték bombák mozsarakban” és a római gyertya kivételével II.-III. pirotechnikai osztály – valamint a petárda kivételével ) nagykorú személyek 2010. december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 1 kg bruttó tömegig tárolhatják. Ezeket a termékeket 2010. december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig lehet engedély nélkül felhasználni a használati utasításban meghatározottak szerint.

A forgalmazónak fontos kötelezettsége, hogy a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbá a vevő által visszaadott tűzijáték terméket vissza kell vennie. A vásárló 2011. január 5-ig köteles visszaszállítani az ilyen anyagokat. Amennyiben ezt követően tart birtokban II-III. pirotechnikusi osztályba tartozó terméket, szabálysértést követ el. A már megvásárolt termékeket minden esetre célszerű szilveszter éjszakáján elműködtetni, hiszen a hatályos jogszabály alapján azt később már nem lehet. A forgalmazó a termékeket térítés nélkül köteles visszavenni. A forgalmazó ezen túl köteles a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről jól látható helyen írásban tájékoztatni.

Petárda vásárlása, birtoklása, tárolása és felhasználása minden kategóriában TILOS.

Kérjük, hogy a vásárláskor ellenőrizzék a terméken lévő magyar nyelvű tájékoztató felirat meglétét!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékekre is meghatároz a jogszabály tárolási előírásokat. Ezek a következők:

*

pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók,
*

el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos,
*

lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani,
*

tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad,
*

minden pirotechnikai terméket úgy kell tárolni, hogy az a károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyen. Az akaratlan gyújtástól védve kell szállítani,
*

elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy egyéb okok miatt sérült burkolatú pirotechnikai termékeket, valamint olyan pirotechnikai termékeket, amelyeken szagképződés, esetleg melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal el kell különíteni. Az ilyen hibás terméket felhasználni tilos,
*

a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad,
*

a közvetlen (kézi) gyújtással szerelt terméket csak a gyújtóhelyet borító védősapkával (védőburkolattal) szabad mozgatni és szállítani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság arra kér minden érintettet, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységre vonatkozó szabályokat maga és mások testi épségének védelme, valamint közrend, közbiztonság fenntartása érdekében tartsa be.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…