2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Nem sütnek majd kenyeret a multiláncoknál?

A napokban a parlament elé kerülhet az a javaslat, hogy bevezetik,az  előállítási ár alatti értékesítés tilalmát.

Ez a változás elsősorban a pékségeket is működtető multiláncokat érintené, hiszen  a „vevőcsalogató”, saját sütésű áruk ma az előállítási árnál jóval alacsonyabb áron kerülnek ki a polcaikra.

Barna Györgyöt, a miskolci Bakery Pékség tulajdonosát kérdeztem arról, hogy egyáltalán mekkora az-az összeg, amennyiért elő lehet például egy kiló kenyeret, önköltségi áron állítani.
– A minimumot, a pékek jelenleg 150 forintban állapították meg. Én inkább azt mondom, hogy azt a kenyeret, amibe liszt, só, kovász és sok élő munka van, semmi egyéb adalék, azt 165 – 170 forintért tudjuk megsütni. Mert miből is áll itt az önköltség? A liszt ára, amely most dupla, mint három hónappal ezelőtt, az élő munka, és az energia ára. Ha pici a pékség,akkor ott több az élő munka, – s azt tudjuk milyen drága, a közterhek miatt – ha nagyobb, korszerűen gépesített, akkor ott több az energia költsége.
Véleményem szerint a szakma nagyon örülne, ha végre helyére kerülne ez a dolog, hiszen most így egy torz piacon működünk. Az olcsó kenyér takarmánylisztből és vegyszerekkel dúsítva készül. Így lehet 90 forintos kenyérrel és 7 forintos zsömlével becsábítani a vásárlót, aki persze jól bevásárol, és a többi áruért borsosan megfizet. Ha ezt sikerül ilyen módon szabályozni, akkor egy újabb korábbi rossz gyakorlat szűnhetne meg, még pedig az, hogy elfogadták a döntéshozók azt az érvet, hogy nem lehet önköltségi árat kalkulálni egy multinál. Ezzel a döntéssel nem csupán a hazai pékségek járnának jól, akik több terméket szállíthatnának be az áruházláncokba, hanem a fogyasztók is, akik sokkal egészségesebb terméket fogyaszthatnának.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek