2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Környezetvédelem: a Bizottság konzultációt indít a LIFE+ és a Natura 2000 értékelésére

Környezetvédelem: a Bizottság konzultációt indít a LIFE+ és a Natura 2000 értékelésére

Az Európai Bizottság két környezetvédelmi témájú online konzultációt indít: az egyik konzultáció témája a 2013 végéig érvényes LIFE+ helyébe lépő következő környezetvédelmi finanszírozási eszköz, a másiké a védett uniós területek hálózata, a Natura 2000 finanszírozása. Mindkét konzultáció 2011. február közepéig áll nyitva a hozzászólások előtt.

Az első konzultáció keretében a Bizottság a LIFE+ célkitűzéseiről, prioritásairól és a támogatás formáiról alkotott véleményeket kívánja felmérni. Az online konzultáció egy szélesebb nyilvános konzultáció részét képezi, és eredményeit a Bizottság fel fogja használni az új eszköz létrehozására irányuló javaslatában. Különösen fontosak lennének a nemzeti, regionális és helyi közigazgatások, a környezetvédelemben érdekelt szervezetek, a magánszféra és a közvélemény meglátásai. A hat uniós nyelven (angolul, franciául, spanyolul, olaszul, németül és lengyelül) elérhető kérdőív 19 kérdésből áll, és február 15-ig lehet kitölteni. A LIFE keretében 1992 óta több mint 2 milliárd euró környezetvédelmi támogatás került kifizetésre. A konzultáció a http://ec.europa.eu/environment/consultations/life.htm#_en.htm címen érhető el.

A Natura 2000 hálózat finanszírozásáról szóló konzultáció eredményei a jelenlegi finanszírozási koncepció értékelését tartalmazó, 2011 nyarán várható bizottsági közlemény alapjául szolgálnak majd. A konzultáció azt hivatott felmérni, hogy az eddigi koncepció alkalmasnak bizonyult‑e a hálózat hatékony megvalósítására, és vizsgálja az eddigi eredmények továbbfejlesztésének módjait. A Bizottság a hatóságok, a magánszféra, a környezetvédelemben érdekelt szervezetek és a téma iránt érdeklődő polgárok hozzászólásait várja. A kérdőív 10 feleletválasztós kérdésből áll, azonban a Bizottság örömmel veszi a kifejtős válaszokat és észrevételeket is. Az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos politikájának sarokkövét képező Natura 2000 az védett területek legnagyobb összefüggő hálózata a világon, amely immár az EU szárazföldi területének csaknem 18%-át fedi le. A hat nyelven elérhető online konzultáció 2011. február 17-én zárul, és az alábbi címen érhető el: http://ec.europa.eu/environment/consultations/natura2000_en.htm.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…