2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Miskolci Szalon-Czukor – ünnepek a Operafesztivállal

Angyalok szárnyán, Mikulás szánján érkezik a „Miskolci Szalon-Czukor”, az Adventtől Újévig tartó programsorozat és vásár.

-A bensőséges adventi ünnepségsorozatot az idén 10 éves Miskolci Nemzetközi Operafesztivál szervezi,- mondta Zsiga Gábor, Miskolc alpolgármestere ma délelőtt a Miskolci Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón, majd így folytatta: Az Operafesztivál is egy mára már jó hírű, nemzetközileg is elismert sikertörténet, ezért úgy gondoltuk, hogy az azt lebonyolító cégre bízzuk a szervezést, hogy ez a rendezvénysorozat is olyan siker legyen mint az, s amely visszaadja az embereknek a hitet a városban.

Kevesen tudják, hogy a szaloncukor – vagy régiesen szalon-czukor – magyar eredetű édesség. Hegyesi József 1891-ben, „A legújabb házi czukrászat” című kézikönyvébe már 17-féle különböző fajtáját említ. A csokiba mártott, különböző töltelékű cukorkát már a kezdetektől is rojtos szélű papírba csomagolták. Abban az időben nem ették meg, hanem évekig őrizgették az újabb és újabb ünnepekre. Voltak persze, akik csak a papírjára vigyáztak, abba csomagolták a következő évben a saját maguk főzte szaloncukrot. Napjainkban évi 5-6 ezer tonnányi szaloncukrot fogyasztunk el ebből az egész világon ismert, de igazán Magyarországon népszerű hungarikumból.

„A kellemesen nosztalgikus hangulatú rendezvény megannyi színes programmal és érdekességgel, színvonalas kulturális eseményekkel várja a miskolciakat az első adventi gyertya meggyújtásának napjától, november 28-ától az új év köszöntéséig a belvárosba, – mint ezt ma Bátor Tamás, az Operafesztivál igazgatója ismertette, s elmondta: A programokhoz kapcsolódik mindegyik miskolci kulturális intézmény, így a Múzeum, a Galéria, az Ifjúsági Ház, a Művészetek Háza, a CineMis, a Bábszínház is együttműködik velünk. Talán ez is titka lesz a sikernek, mert az intézmények a már jól bevált rendezvényeikkel csatlakoznak.

Néhány ajánlat a programból:

Ünnepélyes gyertyagyújtás az adventi vasárnapokon az adventi koszorún, harang és fanfár köszöntő.
A város karácsonyfája – kézműves díszekkel, újfajta fényekkel.
Ünnepi gálakoncert december 11-én a Miskolci Nemzeti Színházban.
Régiségvásár a Széchenyi utcán december 5-én.
Ingyenes Rönkszínházi előadások a Városház téren minden nap 16.30-kor: bábszínházi programok, zenés gyerekműsorok, Mikulás Posta, hagyományőrző műsorok, csillagszórós közös éneklés.
Ökumenikus Istentisztelet zenés áhítattal az avasi református templomban, karácsonyi koncertek a városi templomokban.
Forró Italok Fesztiválja, téli italok és ételek a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében; Manó Manufaktúra, gyermek játszóház.
Szaloncukros látványosságok, tűzzsonglőrök.
Ingyenes kreatív játszóház a Miskolci Csodamalom Bábszínházban.
Lovas hagyományőrzők, báránysimogató, szabadtéri melegedő.
Mesterség bemutatókat tartó kézművesek, kézműves ajándékárusok, édesség árusok olyan kínálattal, amelyhez a városban csak itt lehet hozzájutni.
Mézeskalács-ház, betlehemes látványosság.
Gasztronómiai érdekességek, forralt boros bemutató, borkóstolók.
Filmvetítések a Művészetek Háza Béke-termében.
Zárásként: egy igazi szilveszter éjszaka, sok miskolci együttessel, kizárólag élő zenével és tűzijátékkal. Év végi hálaadás, Te Deum a Búza téri görög katolikus templomban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek