2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Jobb levegőt!

Környezetvédelem: a Bizottság kilenc tagállamon számon kéri a levegőminőségre vonatkozó felülvizsgált jogszabályok végrehajtását Az Európai Bizottság felszólított kilenc uniós tagállamot, hogy gondoskodjanak a levegő minőségére vonatkozó uniós környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelésről. E tagállamok: a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Luxemburg, Magyarország, Románia, Spanyolország és Szlovénia. Az említett tagállamoktól nem érkezett a Bizottsághoz olyan tájékoztatás, mely szerint a jogszabályok nemzeti jogba való átültetése megtörtént volna, ezért a Bizottság Janez Potočnik környezetvédelmi biztos ajánlására indokolással ellátott véleményt küld ezen országoknak. Az e vélemény szerinti kötelezettségek elmulasztása esetén a Bizottság az Európai Unió Bíróságához is fordulhat.

A környezeti levegő minőségéről szóló irányelv szerint az uniós szabályok nemzeti jogba történő átültetésének határideje 2010. június 11-e volt. Az eljárás szerint a tagállamoknak tájékoztatniuk kell a Bizottságot a szükséges végrehajtási intézkedések elfogadásáról.

Mivel a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Luxemburg, Magyarország, Románia, Spanyolország és Szlovénia részéről nem érkezett tájékoztatás ilyen intézkedésekről, a Bizottság 2010. július 16-án felszólító levelet küldött ezen tagállamoknak. Tekintve, hogy az érintett jogszabályokat a mai napig nem fogadták el, a Bizottság az érintett országoknak indokolással ellátott véleményt fog küldeni. A tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre a véleményben foglaltaknak való megfelelésre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek