2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Újabb fejlemények a miskolci Piacon

Kriza Ákos polgármester, aláírásával az alábbi sajtóközleményt juttatta el a Városháza szerkesztőségünkhöz:
Jelenlegi formájában nem tartom hosszú távon kiegyensúlyozottan működtethetőnek a Búza téri piacot. A város önkormányzatának a miskolciak és az ott dolgozó kereskedők érdekében most mégis kötelessége életben tartani egy elhibázott gazdasági konstrukcióban létrehozott, rosszul kivitelezett beruházás eredményét. Már a kampány idején felhívtuk a figyelmet arra, hogy Miskolc alig egyharmados tulajdonrészével kisebbségi tulajdonos a piacot működtető Miskolci Piac Zrt.-ben. A cég már akkor csőd közeli helyzetben volt, amiért a felelősséget az előző, szocialista városvezetésnek kellett volna vállalnia, amiért sorozatos rossz döntéseivel ezt az állapotot előidézte.
A tarthatatlan helyzetre a megoldást októbertől Miskolc új városvezetésének és a város új polgármesterének kell megtalálnia.

Látva a Miskolci Piac Zrt. közüzemi tartozásait, mindenek előtt fel kell tennünk a kérdést: víz, villany és gázszolgáltatás nélkül meg tudjuk-e oldani a piac további működését? Kinek, milyen arányban van felelőssége az adósságok rendezésében?

A miskolciaktól a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kaptunk felhatalmazást. Álláspontunk a piac-ügyben ezért az, hogy a város csak kisebbségi tulajdonrésze arányában vállalhatja a felelősséget a Miskolci Piac Zrt. kifizetetlen számláiért, hitelezői követeléseiért. Egy ettől nagyobb arányú vállalás a közvagyon hűtlen kezelése lenne.

Az adósságok rendezésének megoldásában a piac többségi tulajdonosa, az Ikeron Zrt. azonban továbbra sem a megoldást keresi, hanem csak saját érdekeit nézi. Felelősséget nem vállal, viszont további 510 millió forintra tartana igényt üzletrészéért a várostól.

A Polgármesteri Hivatal a tárgyalásokat a piac hitelezőivel már megkezdte, és folytatja mindaddig, amíg megnyugtató megoldást nem talál a hosszú távú kiegyensúlyozott működtetés biztosítására.

Mindannyiunk érdeke, hogy megoldást találjunk. Kell, hogy legyen választásunk. A piac  ugyan jogilag egy gazdasági társaságé és a hitelezőké, viszont mindannyian tudjuk: a Búza téri piac a városé: vásárlóké és kereskedőké egyaránt!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek