2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A miskolci piac egyelőre működik,de veszélybe kerülhet!

Dr. Kriza Ákos, Miskolc MJV polgármestere az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A Miskolci Piac Zrt. adósságai miatt Miskolc város önkormányzata rendkívül nehéz helyzetbe került. A társaság hatalmas közüzemi és szolgáltatói tartozásokat halmozott fel. Amennyiben a tartozásokat nem egyenlítik ki, a piac működése egyik napról a másikra veszélybe kerülhet.

A Búza téri Vásárcsarnok és Piactér építésére és üzemeltetésére 2006 decemberében jött létre a Miskolci Piac Zrt.-t, amelyben a város önkormányzata csupán 33%-ban lett tulajdonos.
A Vásárcsarnok és a Piactér kivitelezését és az üzemeltetést végző többségi tulajdonos, az IKERON Zrt. a szocialista városvezetés asszisztálása mellett ugyan feltételezhetően rendkívül sok hibát vétett, és felelőtlenül járt el a beruházás során, most mégis az önkormányzatnak kell a tartozásokat rendeznie. A szabálytalanságok feltárását az új városvezetés jelenleg is végzi. A számos probléma közül az egyik az, hogy a leköszönt városvezetésre jellemző módon a Vásárcsarnok építésére felvett hitel nagyobb, mint maga az elkészült épület értéke.
A hibákért és hiányosságokért az IKERON Zrt. tartozik fizetni kártérítést a Miskolci Piac Zrt.-nek. Ezt az igényt az önkormányzat érvényesíteni akarja. Az önkormányzat részéről viszont gátolja az igénybejelentést az, hogy a megrendelő nem az önkormányzat volt, hanem a Miskolci Piac Zrt., amelynek többségi tulajdonosa az IKERON. A többségi tulajdonos nyilván nem szavaz maga ellen.
Az IKERON Zrt. csak akkor adná át tulajdonrészét, ha azt Miskolc önkormányzata mintegy 500 millió Ft-ért megvásárolná tőle. Az IKERON ajánlata azt jelenti, hogy Miskolc az eddigi befektetésein felül további 500 millió forint, valamint mintegy 2 milliárd forint OTP-tartozás átvállalásával vásárolhatná meg a Vásárcsarnokot és Piacteret. Ez az összeg a várost és a város lakóit terhelné. Ennyi pénzért azonban Miskolc tulajdonába egy végletekig elhibázott, kifogásolható minőségben megépített, az eredetileg tervezett funkcióját ellátni képtelen Vásárcsarnok és Piactér kerülne, amelyet a jövőben mindenképp át kellene építeni.
A kialakult helyzet oka a korábbi városvezetés hibás döntése, gondolkodásmódja és szakmai hozzá nem értése. Ennek lett az a következménye, hogy a város nem tud érdemben beleszólni a piac működtetésébe. Eredendően rossz konstrukció a Miskolci Piac Zrt., mert a MSZP-s városvezetés kiadta a kezéből a döntési jogot, így teret engedett a magántőke ellenőrzés nélküli nyerészkedésének. Ez a konstrukció a jövőben nem fenntartható.
Miskolc új városvezetésnek az az álláspontja, hogy egy város, soha nem mondhat le arról, hogy maga irányítsa az életét. A saját házában nem lehet kisebbségi tulajdonos, döntési jog nélkül. A befektető mindig a saját érdekét nézi, nem a miskolci városlakókét. A befektetők nem irányíthatják a várost.
Miskolc polgármestereként mindent megteszek a piac további működéséért és működtetéséért. A legsürgősebb teendőnk most az áramszolgáltatóval való megegyezés. A kapcsolatot felvettük a cég vezetésével, a tárgyalásokat megkezdtük. Előzetes szóbeli megállapodásunk alapján a piac működése egyelőre fenntartható.
A város azonban – mint az minden miskolci előtt sajnos közismert tény – rendkívül nehéz anyagi helyzetben van. Mindezt kötelességem figyelembe venni minden döntésnél. Véleményem szerint nem támogatható egy magáncég, amely már eddig is hatalmas károkat okozott mind erkölcsi mind anyagi értelemben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek