2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Bemutatkozott az APEH új megyei igazgatója

Átalakítások az adóhatóságnál

Október 1-től regionális főigazgatóságok és a hatáskörükbe tartozó megyei igazgatóságok alkotják az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal új szervezetét. Erről tájékoztatta a sajtót kedden Szalayné Ostorházi Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét magába foglaló APEH Észak-magyarországi Regionális Főigazgatóságának vezetője.

A főigazgató elmondta, hogy a megyei igazgatóságok az első fokú adóhatósági feladatokat látják el a jövőben. A regionális főigazgatóság – mint középfokú szerv – egyrészt betölti a másodfokú hatósági jogkört, másrészt szakmailag felügyeli és ellenőrzi a megyei szervek adóügyi, ellenőrzési, felszámolási és végrehajtási tevékenységét.Szalayné Ostorházi Mária elmondta, figyelembe vették a múlt értékeit, emellett fontosnak tartják az APEH beillesztését az új közigazgatási struktúrába, valamint az ügyfelek érdekeit is szem előtt tartják. A cél a kornak megfelelő, hatékony adóhatóság megszervezése, illetve a Vám- és Pénzügyőrséggel történő integráció előkészítése.

Tavaly a nyereséges vállalkozások száma és aránya is csökkent

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatóság új vezetője, dr. Olasz András a megye gazdaságának helyzetéről tartott tájékoztatót az APEH adatai alapján.Az elemzésből kiderült, hogy az egy főre jutó GDP (bruttó hazai termék) 4,4, mely az országos átlagnak mindössze 63 százalékát éri el – ez a megyék rangsorában a 17. helyezést jelenti, noha az országos népességből megyénk 6,9 százalékkal részesedik. A foglalkoztatási viszonyok jóval kedvezőtlenebbek, mint országos viszonylatban.
Mint elmondta, a gazdasági teljesítmények évközi tendenciájának alakulása jól nyomon követhető a társas vállalkozások áfa-bevallásai alapján. Ez alapján látható, hogy a gazdasági válság hatásai már 2008. év utolsó hónapjaiban megjelentek, majd 2009-ben a folyamat felerősödött.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 15 kistérség gazdasági teljesítménye erősen differenciált, három kistérség (Miskolc, Tiszaújváros, Kazincbarcika) országos mércével is fejlettnek számít, míg a további tizenkettő jócskán elmarad az említett területektől.
A megye gazdaságában néhány meghatározó súlyú ágazat határozza meg a trendeket, így a vegyipar, a gépipar és az energiaipar.  A 2009. évről közel 275 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett az APEH-hez – három százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A bevallott összevonás alá eső jövedelem, ezen belül a bér összege az országossal közel azonos mértékben esett vissza.

Az igazgató rámutatott arra is,hogy értékesítés szempontjából is a 2009. év nyara jelentette a mélypontot, de így volt ez sok más területen is. Az igazgató szerint a 2010 I.félévi teljesítmény mutatói alapján lassú fellendülésre lehet számítani.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…