2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Együttműködés globálisan és helyben az éghajlat védelméért

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség a napokban ünnepli egyéves születésnapját. Az Európai Klímaszövetség hazai hálózataként létrejött szervezetben, – az észak-magyarországi régióban – aktív szerepet játszik a Holocén Természetvédelmi Egyesület. A környezetvédő szervezetek és önkormányzatok által alakított szövetség várja azon helyi közösségek, önkormányzatok jelentkezését, akik saját területükön tesznek, vagy szeretnének tenni az éghajlat védelméért. Lajtmann Csaba a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke elmondta, hogy a szövetség célja kettős. Egyfelől szeretnék, ha helyi szinten az önkormányzatok, a helyi közösségek és a térségi környezetvédő szervezetek együttműködésében olyan fejlesztések valósulnának meg, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozásért felelős gázok kibocsátásnak csökkentéséhez. Másfelől az Európai Klímaszövetségen keresztül szeretnének bekapcsolódni abba a globális partnerségbe, mellyel az Amazonas-menti őslakosokat igyekszik a Szövetség segíteni környezeti és kulturális értékeik megóvásában, hiszen ezek az esőerdővel borított területek kulcsfontosságúak a Föld klímájának védelmében.

Kiss József, a Magyarországi éghajlatvédelmi Szövetségben alapítóként közreműködő a Holocén Természetvédelmi Egyesület programvezetője rámutatott, hogy a közeljövőben szeretnének aktívabban bekapcsolódni a Szövetség munkájába, ezért több önkormányzattal egyeztetéseket kezdtek, akikkel korábbi programokhoz kapcsolódóan jó együttműködés alakult ki, illetve akikről tudják, hogy településük élenjár a kapcsolódó fejlesztésekben. (A térségből elsőként Parasznya település csatlakozott a Szövetséghez) Hozzátette, hogy a Szövetség nyitott, így természetesen olyan települések, közösségek érdeklődését is szívesen fogadják, akikkel idáig nem kerültek kapcsolatba.  

A közeljövő terveit részletezve Lajtmann Csaba elmondta, hogy még novemberben hazánkban is meghirdetik az Európában nagy népszerűségnek örvendő KlímaSztár (ClimateStar) felhívást, melynek célja, hogy a legjobb, önkormányzatok közreműködésével megvalósult éghajlatvédelmi fejlesztéseket díjazza. Emellett egy nemzetközi program részeként iskolai akciónapokat és lakossági tájékozatókat terveznek az éghajlatvédelem és a globális igazságosság témainak bemutatására.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…