2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Komposztálás- zöld hulladék újrahasznosítás

A Zöld Kapcsolat Egyesület az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával megvalósított KEOP-6.2.0/A kódszámú „Házi és közösségi komposztálást népszerűsítő mintaprojekt” keretében INGYENES komposztálási programot hirdet Szirmabesenyőbe, Boldván, Emődön. Komposztálás:
A háztartási szemét jelentős részét zöld hulladék alkotja. Egy hétköznapi szemetesláda valóságos kincsesbánya ilyen szempontból. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok (zöld javak) zöme hazánkban még jelenleg a kukában végzi, pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak és társaik a komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába.
Kevesebb anyagot nyelnének el a hulladékégetők, lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag utánpótláshoz jutnának növényeink, elkerülhető lenne az ősszel tömegesen jelentkező avarégetés jelensége stb.
Hazánkban egy átlagos állampolgár évente körülbelül 300 kg hulladékot termel. Ennek kb. 30%-a olyan szerves anyag, amely komposztálható.
A komposztálás során a szerves, növényi eredetű anyagok biológiai lebomlását segítjük elő.
A programban résztvevőknek segítséget nyújtunk a helyes komposztálás elméleti és gyakorlati hátterének megteremtéséhez. A településen 100 db (1m3-es) fa komposztkeretet osztunk ki. A komposztkeret átvételének feltétele egy 45 perces előadás meghallgatása. Kihelyezünk a településen egy aprító berendezést, ami ingyen kölcsönözhető és alkalmas a max. 3 cm átmérőjű ágak felaprítására.
Komposztálást népszerűsítő standdal várjuk majd a látogatókat, ahol játszhatnak a kompomatával, komposzt totót tölthetnek ki a komposztmanók segítségével, megismerhetik hazánk talajtípusait a talajsimogató játék keretében, vagy nyomon követhetik a giliszták talajforgató tevékenységét a gilisztáriumban.
Folyamatosan lehetőség nyílik a bemutató komposztkertünk látogatására, az Avasi Arborétum lombos fa gyűjteményében (Perczel Mór u.). Családok, kertbarátok, iskolák és más célcsoportok számára látogatható (előzetes bejelentkezés alapján), ahol bemutatjuk, hogyan milyen eszközökkel folyhat a komposztálás és megtekinthető az arborétum szépségei is.
Az ingyenes komposztkeret osztása folyamatosan, jelentkezők időrendi sorrendjében valósul meg.
Várjuk az előzetes regisztrálókat, akik szeretnének egy komposztkeret tulajdonosai lenni az alábbi elérhetőségek egyikén:
Zöld Kapcsolat Egyesület
3525 Miskolc Kossuth u. 13
Tel: 46/505-077, 30/899-5004
E-mail: info@zoldkapcsolat.hu
Kapcsolattartó: Mészáros Márton
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…