2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

„Bal felől üt…”

A Lehet Más a Politika Miskolci Szervezetének nyilatkozata

A Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Választási iroda vezetője a Lehet Más a Politika (LMP) aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadta. (6/2009.(VII.6.sz.) határozat) A népszavazásra szánt kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Szent István tér új beépítések nélkül, ápolt, zöld területként maradjon a miskolciaké?”

A döntés nem lepte meg az LMP Miskolci Szervezetét. Nem lepte meg, hiszen a miskolci városvezetésnek igen rossz élményei vannak a népakarat különböző megnyilvánulásaival, különösen a helyi népszavazással kapcsolatban. A jogértelmezés pedig akár tág keretek között is mozoghat.

Az LMP jogi szakértői alaposan megvizsgálják az elutasításban szereplő indokokat, és a szakértői vélemény ismeretében fogunk dönteni a kezdeményezés jogi folytatásának mikéntjéről.

Az mindenesetre kissé komikusnak tűnik, hogy a „…maradjon a miskolciaké” szövegrész Dr, Mihalecz Péter számára jogilag nem értelmezhető. Nem érti pontosan, hogy a „maradjon” kitétel milyen jogviszonyt jelent, és azt sem érti pontosan, hogy kikre is vonatkozik a „miskolci” megnevezés. Nem kívánunk nyelvpolitikai vitába keveredni a város vezetésével, ám érdekes lesz összevetni a jogértelmezés logikáját a józan ész normáival.

Az LMP továbbra is kitart amellett, hogy egy ilyen értékes közterület sorsa nem múlhat a városvezetés-beruházó-építészek Bermuda háromszögén. Az LMP továbbra is állítja, hogy erősíteni kell a részvételi demokráciát, nem félni kell az emberek véleményétől, hanem támaszkodni kell rá.

Az elutasító határozat egyik záró fordulata így hangzik: „…a népszavazásra feltett konkrét kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy arra egyértelműen lehessen válaszolni.”

Van-e e hazában, vagy csak Miskolcon olyan honfitársunk, Miskolc város vezetésén kívül, aki esetünkben erre képtelen lenne?

 

Miskolc, 2009-07-09

                                                                   a Lehet Más a Politika (LMP) Miskolci Szervezete

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek