2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megalakult Miskolc új képviselő-testülete

Alakuló közgyűlést tartott ma Miskolc város megújult képviselő-testülete. Az első ülésen 12 napirendi pont várt az új képviselőkre.
Az ülés elején dr. Görömbey István, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választások miskolci eredményét, mely szerint 60267 választópolgár járult az urnákhoz, és az 59690 érvényes szavazatból 25456 szavazatot Kriza Ákos kapott.

A megbízólevelek átadása után esküt tett az új grémium, majd dr. Kriza Ákos programismertető beszéde, s frakcióvezetői hozzászólások következtek.  
Miskolc új polgármestere programismertető beszédében elmondta: „A miskolci választópolgárok többségének akaratából és felhatalmazásával mától új képviselő-testület vezeti az észak-magyarországi régió legnagyobb városát, Miskolcot.
A miskolciak kinyilvánították szándékukat, és a változásra szavaztak. Egy szellemiségében, gondolkodásában, cselekvésében és értékszemléletében egyaránt megújuló városvezetésre. Miskolc választópolgárai a város sorsát, ezzel együtt jövőjüket adták a kezünkbe. Arra kaptunk felhatalmazást, hogy cselekedeteinket ennek az akaratnak rendeljük alá. Kötelességünknek kell tartanunk, hogy minden nap, minden órában bizonyságot tegyünk arról: méltók vagyunk a megelőlegezett bizalomra. Polgármesterként gondolataimat, tetteimet és cselekedeteimet egyetlen cél vezérelheti: Miskolc és a miskolciak érdekeinek szolgálata legjobb tudásom és képességem szerint. Példaként magam előtt látva azokat az egyéniségeket, akik városépítő tetteikkel, szociális érzékenységükkel önzetlenül szolgálták a közösséget. Élni tudtak azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a történelem felkínált számukra.

Miskolc város történetében a változásokat a város első emberéhez, a polgármesterhez kötik. Tudjuk, hogy Losonczi Farkas Károly idejében kövezték ki először a Piacz utcát, a mai Széchenyit, és akkor kezdett az ipar betelepülni a Zsolcai kapu környékére. Tudjuk azt is, hogy Soltész Nagy Kálmán építtette újjá a várost az 1878-as Szinva-árvíz után; hogy Szentpáli István idejében lett törvényhatósági jogú város Miskolc, és hogy Nagy Ferencnek a Miskolcon végzett szociális munkája országos hírű volt.

Sokak nevét ismerjük azok közül is, akik részt vettek ezekben a munkákban, akik önálló ötleteikkel, a maguk területén végzett kiváló munkájukkal elindítói, mozgatói voltak a sikereknek. De milyen sokan dolgoztak a város jobbításáért olyanok, akiknek a nevét nem őrzik krónikák. Soha, egy pillanatra sem feledhetjük, hogy Miskolcért csak a miskolciakkal együtt tehetünk bármit is! Együtt viszont nagy dolgokat vihetünk végbe! Nekünk nagy terveink vannak, mert óriási a feladat, ami vár ránk.
Úgy gondolom, minden sikeres városvezető elődöm hasonlított egymásra valamiben: hittek abban, hogy ez a város és lakói többet érdemelnek. Tudták, hogy érdemes dolgozni értük, és látni akarták szomszédaik, vagy az utcán velük szembe jövők szemében a ma örömét és a jövőbe vetett bizalmat. Így lettek képesek azokat a bizonyos krónikás lapokat máig érvényes sorokkal teleírni.

A miskolciak 2010. október 3-án új, tiszta lapot nyitottak számunkra is. Ezentúl csak rajtunk múlik, mi kerül rá. Azt, amit teszünk, minden most itt élő miskolciért tesszük. Tudva, hogy utódaink számára lesz jelentősége annak, mit hagyunk magunk után!
De még mielőtt a jövőbe néznénk, térjünk vissza a jelenhez és ahhoz a polgármesteri programhoz, amelynek megvalósítására a miskolciaktól felhatalmazást kaptam. Ez biztos pénzügyi alapokon nyugvó, önerőre támaszkodó, a gazdasági felemelkedést biztosító és irányító program, amelynek alappillére: a munka, a közbiztonság, és a megélhetés szempontjából is biztonságot nyújtó, folyamatosan fejlődő 21. századi város megteremtése. Miskolc egyediségét az egyes városrészek eltérő, sajátos arculata adja. Kicsit messzebbről nézve viszont nem a különálló városrészek összessége, hanem egységes képet mutató regionális központ. Tudásközpontjával, gazdasági teljesítőképességével, kulturális szerepével, és a mindezzel párosuló együttműködési készségével Észak-Magyarország szellemi és gazdasági központja lehet. Fejlesztési pólus, amely kihasználja a város adottságait, tudományos és kutatási lehetőségeit, amelynek támogatásával a legmodernebb technológiát tudja Miskolcra vonzani és itt megtelepíteni.

A fejlesztéseket pedig úgy kell összehangolni, hogy azok egymásra épüljenek, újabb munkahelyeket teremtve, a város arculatát szépítve, a turisztikai vonzerőt növelve. A város működtetésében a takarékos, a közpénzre odafigyelő, a költségvetést további hitelekkel nem terhelő gazdálkodásra van szükség. A város gazdaságának beindításával, a helyi vállalkozások megerősítésével lépésről lépésre előbbre juthatunk. A helyi gazdaság megerősítését a kormányzat is támogatja.  Javítanunk kell azonban a városi tulajdonú cégek hatékonyságán is, hiszen mára ezek a társaságok a város legnagyobb foglalkoztatói.A pazarló gazdálkodás megszüntetése után stabil, kiszámítható működést és foglalkoztatási biztonságot teremtünk.

Mi úgy akarunk gyökeres és alapvető változásokat elérni, hogy javítjuk a miskolciak életminőségét: a városlakók érdekeit szolgáló fejlesztésekkel és munkahelyteremtéssel. Rendet kell tennünk nemcsak az utcákon és a tereken, hanem az uralkodó értékrendben is. A miénk alapja a tisztességes munka, és hisszük, ezt minden jó szándékú ember elfogadja és elismeri. Miskolcnak minden tisztességes emberre szüksége van. Egy városban élünk, amelyet közösen kell építenünk! Jövőképépét együtt kell alakítanunk.Polgármesterként ehhez kérem az Önök támogatását.” – zárta szavait dr. Kriza Ákos.

Az MSZP közgyűlési frakciójának nevében dr. Simon Gábor képviselő gratulált Miskolc  „Nekünk Miskolc az első” – együttműködést ajánlott minden olyan ügyben, amely a miskolciak érdekeit szolgálja. A szocialista politikus felhívta a figyelmet a választási kampány néhány, általa negatívnak ítélt eseményére, arra, hogy az önkormányzat gazdálkodási adatai a törvényi előírásoknak megfelelően nyilvánosak, s reményét fejezte ki, hogy az új városvezetés folytatni fogja a megkezdett beruházásokat, a kulturális, szociális programokat.

Molnár Péter KDNP képviselő ugyancsak gratulált dr. Kriza Ákosnak, s megköszönve a választók bizalmát. támogatását, elmondta: a miskolciak egyértelmű döntést hoztak, a Fidesz–KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje győzött, képviselőjelöltjeik a választókörzetek 75 százalékában diadalmaskodtak. Az új városvezetés a legjobb tudása szerint fog Miskolc érdekében dolgozni, amihez a Jóisten áldását is kéri. A kereszténydemokrata politikus – dr. Simon Gábor néhány megjegyzésére reagálva – elmondta: az ünnepi közgyűlés emelkedett hangulatára való tekintettel, nem kíván belemenni politikai csatározásokba, csupán arra kéri a miskolciakat: ne felejtsék a múltat, s azt, hol áll jelenleg a város, például a hitelállományát tekintve.
Molnár Péter azt is bejelentette, hogy négy fővel megalakul a közgyűlés KDNP-frakciója, tagjai: dr. Kovács László, Giákné Bobály Judit, Szabó Sándor és Molnár Péter.

Dr. Kiss János
képviselő a közgyűlés Fidesz-frakciójának nevében gratulált a megválasztott polgármesternek, erőt, egészséget kívánva a munkájához.

Az alakuló ülésen megválasztották a Miskolc város új alpolgármestereit: Pfliegler Pétert és dr. Zsiga Marcellt, akik esküt tettek a testület előtt.

Dr. Kriza Ákos polgármesteri feladatköre: gazdaságfejlesztés, közrend

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester feladatköre: ifjúságpolitika, sport, kultúra, oktatás, turisztika, egészségügy

Pfliegler Péter alpolgármester feladatköre: városüzemeltetés

A polgármester általános helyettese dr.Zsiga Marcell lett.A képviselők szavaztak a polgármester valamint az alpolgármesterek tiszteletdíjáról és költségtérítéséről is. E szerint a polgármester illetménye 579.750 Ft, költségátalánya illetményének 30%-a lett, az alpolgármesterek esetében ez az összeg 555.000 Ft, és 20%.

Megválasztották az önkormányzati szakbizottságok új elnökeit és tagjait is, akik ugyancsak esküt tettek a közgyűlés elött. Ezentúl, a korábbi nyolc helyett csupán öt szakbizottsága lesz az önkormányzatnak.

1. Jogi és ügyendi Bizottság:
Elnöke: Dr. Kiss János/29 szavazat/
Tagjai: Katona Ferenc, Eperjesi Erika, Jakab Péter, dr. Simon Gábor, Földesi Norbert, Farkas László, dr. Ignácz Dávid

2. Pénzügyi Bizottság:
Elnöke: Szegedi Márton/26 szavazat/
Tagjai: Kovács Józsefné Budai Mária, Gazdusné Pankucsi Katalin, dr. Nánássy Kovács Norbert, Bartha György, Fodor Zoltán, Soós Attila, Kovács Ágoston, Szebeni Péter

3. Városgazdálkodási és üzemeltetési Bizottság:
Elnöke: Soós Attila/29 szavazat/
Tagjai: dr. Nehéz Károly, Giákné Bobály Judit, dr. Tompa Sándor, Bazin Géza, Kosztica Patrik, Feledi Péter, Molnár Attila, Badány Lajos

4. Oktatási, Kulturális, Turisztikai Ifjúsági és Sport Bizottság:
Elnöke: Molnár Péter/ 28 szavazat/
Tagjai: Szabó Sándor, Benczés Miklós, Pakusza Zoltán, Fedor Vilmos, Mellik Béla, Egyed Zsoltné, Veres Gábor

5. Egészségügyi Szociális Bizottság:
Elnöke: Dr. Kovács László/ 28 szavazat/
Tagjai¨Seresné Horváth Zsuzsanna, Gonda Géza, dr. Mokrai Mihály, Varga Gergő, dr. László Judit, dr. Ragány Tünde, Molnár Andrea, Kiss Edina.

Az alakuló közgyűlésen döntés született az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosításáról is. A közgyűlési frakciók vezetői először a Fidesz, majd a többiek is – bejelentették, hogy felajánlják egyhavi tiszteletdíjukat a vörösiszap károsultak megsegítésére.

A települési képviselők havi tiszteletdíja 100.490.- Ft (alapdíj).

A bizottsági tagságot is betöltő képviselő az alapdíjon felül az alapdíj 45%-ának megfelelő mértékű (havi 45.220.- Ft), a nem képviselő bizottsági tag összesen az alapdíj 45%-ának megfelelő mértékű (havi 45.220.- Ft) tiszteletdíjra jogosult.

A tanácsnok és a bizottsági elnök az alapdíjon felül az alapdíj 90%-ának megfelelő mértékű (havi 90.441.- Ft) tiszteletdíjra jogosult.

Ebben az évben még kétszer – november 11-én és december 16-án ülésezik Miskolc város újonnan megválasztott képviselő testülete.

 

Az alakuló közgyűlés pillanatai.

Fotó:Balogh Attila

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek