2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

„Fontos vagy nekünk!”

Beszélgetés Szuhánszky István metodista lelkésszel

„Úgy fényljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jócselekedeteiteket és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat!”

A hatalmasra nőtt citromfa menedéket nyújtóan magaslik a kis egyházközösség előtermében. Fennhangon hirdeti mindazt, ami a miskolci metodista gyülekezet és az egész metodista egyház alapja, a védelmező szeretet, az egymásról való gondoskodás.

    * A metodista egyház története az 1700-as évek második felére nyúlik vissza, amikor is egy szellemi és lelki ébredés indult el az angol szigetországban. – meséli Szuhánszky István, a miskolci metodista gyülekezet lelkésze. – A mozgalom meghatározó vezetője, egy anglikán lelkész, John Wesley. A XVIII. század Angliája meglehetősen zord képet mutat. Szünet nélküli háborúk, elszegényedett rétegek, akikkel senki nem törődik, rabszolga kereskedelem és erőszak mindenfelé. Kiüresedett vallásosság jellemzi ezt a kort.
    * Ekkor kezdődött a metodista mozgalom…
    * A metodizmus nem hozott új tanításokat, hanem a régi bibliai igazságokat fedezte fel újra. Egyedül a Szentírást tekinti a hit és a keresztyén élet mértéknek. Az új mozgalom nem az egyház tanítását kifogásolta, hanem a helytelen életvitel ellen folytatott harcot. Felkarolták az elesetteket, látogatták az elítélteket és a kórházakat, és felhagytak korábbi könnyelmű életmódjukkal.
    * Így vált külön a történelmi kisegyház?
    * Wesley halála után szerveződtek a mozgalmak külön egyházzá, de megtartották más, Krisztus-hívő felekezetek iránti nyitottságukat. Az ő szándéka ettől merőben eltért. Nem szeretett volna mást, mint az embereket ráébreszteni arra, hogy törődniük kell egymással. Magyarországon 1898 óta van jelen a történelmi kisegyház. Eleinte az angliai és amerikai prédikátorok hirdették az evangéliumot, majd országszerte gyülekezetek alakultak. Egyházunkra jellemző szociális elkötelezettség Magyarországon is erőteljesen megnyilvánul. Alkoholizmus elleni küzdelem, a gyermekekkel való foglalkozás, az idősek istápolása mind életünk része.
    * Mikor jött létre a miskolci gyülekezet?
    * Egy 1924-es feljegyzés a nyíregyházi gyülekezet szórványaként említi a miskolci gyülekezetet. A közösség helyett keresett, és megvásárolt egy Újvilág utcai kocsmaépületet. Ekkor még mindig Nyíregyháza istápolta a miskolci gyülekezetet. Az első lelkész, aki Miskolcra költözött Liebstöckl Jenő volt. Később – szintén Nyíregyházáról – Szuhánszky János kapott megbízást a gyülekezet vezetésére. Jézus missziói parancsának engedelmeskedve nem csak a megyeszékhelyen, hanem Borsod szerte hirdették az igét, és erőteljes baráti szálak fűzték más egyházak képviselőihez. Ezeket a hagyományokat a mai napig igyekszünk fenntartani. Egy kisközösség mindig vonzóbb az emberek számára. Vonzóbb, mert személyes. Az emberek fontosnak érzik magukat, ha tartoznak valahová, ha részesei egy csoportnak.
    * Fontos szerepet játszik életükben a zene is…
    * Már az 1940-es években élénk közösségi élet bontakozott ki, ifjúsági napokat tartottak, zene- és énekkarokat szerveztek. A kóruséneklés mindig fontos volt a közösség életében. Nem csak szebbé teszi a liturgiát, de közösségi érzetet is nyújt. Énekkarunk több mint 80 éves, ma Eszterházy kórus néven működik Szuhánszky Tamás és felesége Ladócsy Erzsébet vezetésével. Nemcsak egyházi rendezvényeken szerepelünk, de különböző társadalmi eseményeken és városi hangversenyeken is részt veszünk.
    * A gyerekekre kiemelt figyelmet szentelnek…
    * Valamennyi kisegyházzal szemben megmaradtunk a gyermekkeresztség mellett. Kiskoruk óta megismertetjük őket az evangéliummal, Isten igéjével. Hiszen csak akkor tudunk igazi lehetőséget biztosítani gyermekeinknek a választásra, ha idejében megismertetjük őket Isten országával.

                                                      Köteles Viktória

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek