2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Biztonsággal több tonna felett is! Górcső alatt a vezetési és pihenőidők

Biztonsággal több tonna felett is! Górcső alatt a vezetési és pihenőidők

A közelmúltban a vezetési és pihenőidők be nem tartása miatt egy lengyel és egy román szállítási vállalkozással szemben több százezer forintnyi közigazgatási bírságot szabtak ki. A személy és áruszállítást végzők pihenőidejének be nem tartása komoly közlekedési kockázatokkal jár, amelyek könnyen súlyos kimenetelű balesetekhez, vagy tragédiához vezethetnek.

A B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Emőd Autópálya Alosztályának munkatársai 2010. szeptember 14-én – egy erre irányuló akció keretén belül – az M3-as autópályán főként a közúti személy- és árú szolgáltatási tevékenységet végző gépjárművezetők (AETR) ellenőrzését végezték.

Az Igrici és Mezőcsát települések határánál ellenőrzés alá vont egy-egy román illetve lengyel székhellyel bejegyzett szállítási vállalkozások tehergépjármű vezetői nem tudtak elszámolni a vonatkozó EK rendeletben foglaltakkal, azaz súlyosan megszegték a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályokat. A hatályos jogszabályi előírások alapján – a Magyarország közútjain „éberen álmodó” tehergépjárművek vezetőivel szemben – a rendőrhatóság egyenként négyszázezer forint összegű közigazgatási bírságot szabott ki.

Információs háttér:

A mindennapi életben a leggyakoribb veszélyes üzem a közlekedés, a különböző közlekedési eszközök használata. Ezen a kategórián belül is fokozott veszélyforrást jelentenek a több tonnányi tömeggel közlekedő, közúti közforgalmú személyszállítást és árufuvarozást végző járművek.

A fentieket felismerve a jogszabályok részletes előírásokat tartalmaznak az érintett járműkategóriák közlekedésére, jelentős mértékű – a 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendeletben – taxatíve meghatározott mértékű közigazgatási bírsággal fenyegetve azok megszegőit.

Az elmúlt egy évben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és helyi szervei a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályok (AETR) be nem tartása miatt megindított 150 közigazgatási eljárásban csaknem 59 millió forint közigazgatási bírságot szabtak ki.

 

Fotó:illusztráció:kamionblog.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…