2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújul a tokaji gőzös

Különleges élményt nyújt a vonatra várakozóknak a régmúlt közlekedését idéző legendás 424-es gőzmozdony a tokaji vasútállomáson. Nem csak az utazók csodálkoznak rá a gépóriásra, hanem sokszor látni tokaji szülőket és nagyszülőket gyermekeikkel és unokáikkal a mozdony körül sétálni, miközben magyarázzák a működését és hajdani fontos szerepét a magyar vasúti közlekedésben. A múlt századi magyar ipar egyik európai hírű csúcsteljesítménye volt ez a lokomotív, ma azonban már többnyire csak múzeumban és vasúti parkban találkozhatunk velük, a többségük bontókban, kohókban fejezték be pályafutásukat.

Az idő azonban kikezdte a mi mozdonyunkat is. Mióta Bajcsi János bácsi meghalt, azóta egy kicsit gazdátlan lett. Most azonban ismét akadt egy vasútbarát, aki felhívta az illetékesek figyelmét a felújítás szükségességére. Csabai János tiszadadai lakosnak szúrt szemet a mozdony elhanyagolt állapot. Számára különösen kedves ez a gőzös, mert évtizedeken át az édesapja vezette, sőt gyermekkorában többször maga is utazott rajta. Ő hívta fel a MÁV illetékeseinek figyelmét az állagmegóvásra, s ebben, önkormányzatunkban is partnerre talált.

A felújítással kapcsolatos egyeztető tárgyalásra 2010. szeptember 2-án került sor a vasútállomáson, majd a Polgármesteri Hivatalban. A tárgyaláson részt vettek a mozdonynak, mint állami tulajdonú vagyontárgynak a kezelőjeként, a MÁV Gépészet Zrt. Körzeti Járműfenntartási Központ (Miskolc) munkatársai Ivancsó László központvezető vezetésével, valamint önkormányzatunk részéről Májer János polgármester, Dr. Oláh László aljegyző és Berei János a Városi Kincstár vezetője. A tárgyaláson nagyon gyorsan kompromisszumra jutottak a résztvevők, mert mindenki szívügyének tekintette ezen ipari emlék megújítását és állagának megőrzését. Ivancsó László kijelentette, hogy az általa képviselt Zrt. ellátja a felújítás szakmai vezetését, koordinálását, és ellenőrzését, biztosítják a korrózióvédelemhez szükséges eszközöket és vegyszert, valamint az újrafestéshez szükséges festéket. Az önkormányzattól kérte, hogy biztosítson állványzatot, a környezetvédelemhez szükséges takaró fóliát, illetve 4-5 munkást a festés előtti előkészítéshez (drótkefézés, tisztítás, stb.). Polgármester Úr a kérést teljesíthetőnek tartotta, s utasította a Városi Kincstár vezetőjét, hogy vegye fel a kapcsolatot a helyi vállalkozókkal, s a nevében kérjen segítséget az állványzat biztosításához, szerezzék be a takarófóliát, s 5 közmunkást irányítson az előkészítéshez a felújítás megkezdésekor.

A munka a napokban elkezdődött, s reméljük a Szüreti Fesztivál idejére ismét a régi fényében fog ragyognia a tokaji vasparipa.

/oláh/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek