2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Tények, kampány nélkül – Kormányzati támogatások Szikszó árvíz utáni helyreállítására

A Kormányzati Kommunikációért felelős Államtitkárság, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az alábbi közlemény juttatta el szerkesztőségünkhöz: Sajnálattal vettük tudomásul Füzesséri József, Szikszó polgármesterének alaptalan, és minden bizonnyal a közelgő önkormányzati választási kampánnyal is magyarázható támadását. Szikszót ugyanolyan feltételekkel támogatja a kormány az árvíz utáni helyreállítási munkákban, mint minden más érintett települést.

A Vadász-patak áradása miatt károkat szenvedett Szikszó számára nyújtott pénzbeli és nem pénzbeli kormányzati támogatások, illetve a tények a következők:

1.      Szikszó 4 kérelmet nyújtott be vis major támogatásra, amelyből egy kérelme már pozitív elbírálásában részesült, 2 kérelme az önkormányzat hiánypótlására vár, illetve egy felülvizsgálat alatt áll.

2.      Szikszó részesül abból a 3 milliárd 170 millió forint keretösszegű kormányzati támogatásból is, amely az összedőlt házak pótlására, magánlakóház építésre, vagy vásárlásra fordítható. Szikszón 4 ház dőlt össze, a településre eső keretösszeg ennek megfelelően 40 millió Ft, amelyből 4 millió Ft központi tartalék. A települési keretösszeg 50%-a, azaz 20 millió igényelhető előlegként. Szikszó önkormányzata a kárenyhítéshez szükséges helyi rendeletét tudomásunk szerint már elfogadta, de azt a pénz lehívásához szükséges kérelemhez nem mellékelte, ahogy a hiánypótlásokat elvégzi, a támogatást megkapja.

3.      Szikszó város polgármestere több alkalommal adott hangot a kárenyhítések elmaradásának, és az elháríthatatlan eseményekért az államot tüntette fel felelősnek. Tette ezt valószínűleg tájékozatlansága, netán a település lakosságának szándékos félrevezetése miatt. A polgármester eltekintett attól a ténytől, hogy az államnak valójában nincs ilyen kártérítési kötelezettsége, tehát a belterületen, a homoktöltéseken át kifolyó víz okozta károkért kártérítés nem jár. Okfejtése alapján a víz állami tulajdonban van és az általa okozott kárért annak tulajdonosa az állattartók felelősségével azonos módon köteles kártérítést fizetni. Természetesen ez a leegyszerűsített elmélet nincs összhangban a magyar Polgári Törvénykönyvvel, hiszen a vis maior, az emberi erővel elháríthatatlan jelenségek miatt mindenfajta kötelezettség megszűnik, az érintettek még az addigi felelősségük alól is mentesülnek.

4.      A Vadász-patak állami tulajdonban van, de a belterületi védekezés az önkormányzat feladata, azt a polgármesternek kell irányítania. A patak az elmúlt években bekövetkezett jelentősebb esőzések során többször megáradt, és szinte előre jelezte, hogy hosszabb távon egy nagyobb káresemény is bekövetkezhet. Ennek ellenére az elmúlt években nem került sor a belterületi mederágy megfelelő kitisztítására, amely az önkormányzat feladata lenne.

5.       A patak kiépített állami gáttal nem rendelkezik, helyettük védműként homoktöltések szolgálják az esetleges károk elhárítását. Ezért kizárólagos állami részvétellel benyújtásra került egy, a Vadász-patak védműveinek rekonstrukciójára vonatkozó uniós pályázat. A beruházáshoz az önkormányzatnak még csak önerőt sem kell biztosítania. Szikszó város lakói ennek köszönhetően hamarosan nagyobb biztonságban élhetnek a jövőben, a kormány ugyanis felgyorsította az árvízi védekezésre benyújtott uniós pályázatok bírálását és a szerződéskötést. A Vadász-patak Szikszó belterületi és Szikszó fölötti szakaszának rekonstrukcióját célzó beruházást 442 millió forinttal támogatja az állam, az erről való szerződéskötés augusztus 23-án lesz az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal.

6.      Az árvízi védekezésben a katasztrófavédelmi szervek a több tucat település között is kiemelt figyelmet fordítottak Szikszóra, így esetenként a normatív előírások tiszteletben tartása mellett, közvetlenül intézkedtek a szükséges beavatkozásokra. Ennek eredményeként ez a védekezés már sokkal eredményesebb volt.   A védekezés során jelentős állami erőforrások összpontosultak Szikszóra: tűzoltó és katasztrófavédelmi egységek is részt vettek a helyszíni kárelhárításban mintegy 100 fővel, sőt 2010. június 4-én a városba került vezénylésre a Magyar Honvédség állományából 1200 fő katona, akik egy része szintén részt vett a helyi védekezésben. Az oda összpontosított személyi állomány a helyi technikai eszközökön felül 25 db gépjárművet, csónakot használt a védekezési munkálatok során. A helyben beszerzett homok, a vis maior alapból kerül megtérítésre, viszont ezek ideiglenes védművekbe történő beépítéséhez mindösszesen 100.000 homokzsák került biztosításra.

7.      A városban szervezett módon, típuslevelekkel kezdeményezték a helybeliek a kormányzati támogatás meggyorsítását, illetve annak növelését. Tudomásunk szerint a Füzesséri József polgármester attól sem riadt vissza, hogy köztisztviselőket és közcélú munkásokat vegyen rá politikai akciójának előkészítésére. Őszintén bízunk benne, hogy a település jegyzője, illetve képviselő-testülete által a helyi lakosság az árvízi helyreállításokkal kapcsolatos  – kampányérdekektől mentes – pontos és hiteles információkhoz is hozzájut,  ennek érdekében az erről szóló összefoglalót mai napon a település jegyzőjének eljuttatjuk.
2010/8778 azonosító számú pályázata a május 16-án a rendkívüli esőzések miatt bekövetkezett védekezés, út – és épület, híd, ár- belvízvédelmi létesítmény, közmű és műtárgyai helyreállítás költségeihez igényel támogatást.  A bruttó költségek összege: 151 368 784 Ft. Ebből a számlával alátámasztott védekezési költség összege: 22 580 758 Ft.  Az elismerhető védekezési kiadásokhoz 100%-os támogatásra jogosult Szikszó, tekintettel arra, hogy a védekezésre a Kormány által Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére kihirdetett veszélyhelyzet időszakában volt szükség.  A pályázat a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságán található, hiánypótlást követő felülvizsgálat alatt. Ezen pályázatára 2010.05.27-én az önkormányzat 30 000 000 forint előleget kapott a védekezési kiadásai finanszírozása céljából.

·          2010/ 9504 azonosító számú pályázata a május 27-én a heves esőzés következtében az önkormányzat védekezés, út helyreállítás költségeihez igényelt 26 222 813 forint vis maior támogatást.  Ebből a számlával alátámasztott védekezési költség összege: 2 864 516 Ft. A pályázat a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságán található, hiánypótlást követő felülvizsgálat alatt.

·         2010/ 13963 azonosító számú pályázata: az önkormányzat a Vadász-patak június 2-i, és június 4-i áradása miatt a védekezés, út helyreállítás költségeihez igényelt 63 742 773 forint vis maior támogatást. Ebből a számlával alátámasztott védekezési költség összege: 43 141 142 Ft. Az elismerhető védekezési kiadásokhoz 100%-os támogatásra jogosult Szikszó, tekintettel arra, hogy a védekezésre a Kormány által Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére kihirdetett veszélyhelyzet időszakában volt szükség. A pályázat a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságán található, hiánypótlást követő felülvizsgálat alatt.

·         2010/3306 azonosító számú pályázata a soron következő, XIV. ütemben felterjesztés alapján kerül miniszteri döntésre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek