2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Az ország egynegyedét erdősítenék

Illés Zoltán: Azt sem boldogító tudni, hogy az itthon kidöntött fákat külföldi, javarészt osztrák erőművek kazánjai nyelik el

Nemzetbiztonságunkat szolgálná, ha a jelenlegi erdősültség tovább nőne, s 2020-ra elérné a huszonöt százalékot – mondta lapunknak Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. Ezt a célt szolgálná a Zempléni Nemzeti Park és a természetvédelmi őrség átalakítása is. „Munkát jelent a fatelepítés. Ha sikerülne tíz éven belül a húszszázalékos erdősültséget huszonötre növelni, az fajsúlyos milliárdokban mérhető hasznot hajthatna hazánknak” – mondta lapunknak Illés Zoltán. A környezetügyi államtitkár szerint rengeteg, segélyen élő embernek lehetne hasznos, fizetéssel járó elfoglaltságot biztosítani, ha elkezdenék ezt a feladatot. Különösen igaz ez a romák lakta, munkanélküliséggel sújtott nógrádi és borsodi régiókra.

Hozadékként jelentkezne, hogy a növények rengeteg vizet képesek megkötni, így egy-egy váratlan, a megszokottól eltérő mennyiségű csapadékot hozó időjárási front nem okozna olyan súlyos helyzetet, mint amit az idén tavasszal tapasztaltunk. „Azt sem túl boldogító tudni, hogy az itthon kidöntött fát külföldi, javarészt osztrák erőművek kazánjai nyelik el. E területen is lépni kell” – hangsúlyozta Illés.

„Híve vagyok az önálló Zempléni Nemzeti Park létrehozásának, de csak akkor, ha a területéről nem kell kiebrudalni a korábban ott működő ipari vállalkozásokat, például a gazdasági szempontból fontos bányákat. Ám a jóváhagyás után újakat már semmiképp nem engednék oda” – mondta Illés Zoltán. Az államtitkár szerint elengedhetetlen, hogy a Natura 2000-es hálózat hebehurgyán kijelölt határait pontosítsák. Azt is örömmel látná, ha a nemzeti parkok igazgatóságai a jövőben kiszámíthatóbb anyagi helyzetbe kerülnének. „Állami feladatok elvégzésére nem lehet pályázni – jelenleg mégis ez folyik. Ha tudjuk, hogy mi mibe kerül, akkor azt a pénzt oda kell adni az egyes intézményeknek, s ha ezen felül szeretnének valamit, akkor lehet helye a versenynek” – mondta. Az uniós forrásokra ez természetesen nem vonatkozik, hiszen ott tíz esetből nyolcszor alapfeltétel a pályázat.

Átrendezett őrség

Durván kétszázhatvan ember dolgozik a természetvédelmi őrszolgálatnál. Illés Zoltán tervei szerint a jövőben ebből kétszáz, pisztolyaival és felszerelésével együtt átkerülne a különböző környezetvédelmi, vízügyi és természetvédelmi felügyelőségekhez, míg a fennmaradó hatvan ember a nemzeti parkoknál maradna olyan feladatok elvégzésére, amelyek nem igénylik a fegyvertartást,-írja a tokaj.hu.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek