2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Illés Zoltán ma Felsőzsolcán járt

Elbocsátotta Pintér Istvánt, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára csütörtökön.

A politikus a mai bejáráson az árvíz sújtotta Felsőzsolca határában, a sajtónak elmondta: a felügyelőség új megbízott vezetőjétől, Kopácsi Évától, aki a szervezetnél dolgozott eddig is, azt várja, hogy árvízi területre ne adjanak ki engedélyt építkezésre. Arra is utasította az új vezetőt, hogy az összes „zűrös” ügyet vizsgálja felül, és nem csak az árvízzel kapcsolatos ügyeket, hanem mindazokat, amelyek szakmailag vitathatók.
Mint mondta, a Felsőzsolca egy részét romba döntő árvíz kialakulásáért nagyrészt okolható az is, hogy az M30-as autópálya lehajtóága a település határában nem lábakra épült, „hanem, mint a kínai nagy fal, visszafogta a vizet, és rálökte” a városra.
Éppen ezért elodázhatatlan az átereszek megépítése az autópálya „testében”, annak érdekében, hogy a Sajó le tudja vinni azt a vizet, amelyet a Bódva hoz – mondta az államtitkár a két folyó találkozásánál. Arról is szólt, hogy a folyók felső szakaszán, Felsőzsolcától 15-20 kilométerre északabbra, nyolc úgynevezett záportározó, vésztározó kialakítása mindenféleképpen szükséges, hogy árvíz esetén a nagy vizet ezekbe engedjék.
A nyolcból háromnak már elkészültek a tervei és az engedélyei, ha azonnal rendelkezésre állna az a 4-5 milliárd forint, amely ezek megépítésére szükséges, akkor körülbelül egy év alatt meg lehetne ezt csinálni, az átereszeket meg kell építeni, de végleges megoldást csak a tározók jelenhetnek – mondta.
Csöbör Katalin országgyűlési képviselő kísérte az államtitkárt a mai programon, akitől azt is megtudtuk, hogy délután vízügyi, környezetvédelmi és építésügyi szakemberekkel tanácskoznak Felsőzsolcán, ahol már nem az újjáépítésről, hanem a jövő beruházásairól lesz szó, hogy bármilyen előrelépésnél jó döntés születhessen. Arra a kérdésre, hogy Fehér Attila polgármestert nem láttuk a meghívottak között, vajon ennek mi lehet az oka? A következőt válaszolta: – Az önkormányzatra most így is nagy feladat hárul, s ahogy tudja a dolgok sem haladnak úgy, mint ahogy kellene, így nem gondoltuk, hogy a mai napon ezen a tanácskozáson részt kellene vennie.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…