2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Minden eddiginél több jelentkező a Miskolci Egyetemen

Minden eddigit felülmúlt a Miskolci Egyetemre jelentkezők száma 2010-ben, így határozottan stabilizálta a már tavalyi mutatószámaival is erősített pozícióját a Miskolci Egyetem. Mint az a július 22-én közzétett ponthatárok első értékeléséből kiderül, ez egyebek mellett az összes jelentkező, az első helyen jelentkezők, az államilag támogatott képzésre felvettek, valamint a mesterszakra felvettek számának növekedésében is megmutatkozik.

A július 22-én megállapított ponthatárok alapján 3325 a Miskolci Egyetemre összesen felvett hallgatók száma.
A Miskolci Egyetemre a 2009. évi összes jelentkező (8024 fő) számához képest mintegy 4 százalékkal nőtt az idén a jelentkezők száma (8357). Az Észak-magyarországi régió vezető felsőoktatási intézményét első helyen megjelölők száma ugyancsak folyamatos emelkedést mutat az elmúlt években: 2008 óta (akkor 3190; 2009-ben 4394) mostanra 4531-re emelkedett. A jelentkezések tükrében a Miskolci Egyetem korábbi pozícióját megőrizve, az országos rangsor 11. helyén szerepel.
Kiemelkedő jelentőséggel bír ez a pozitív tendencia, hiszen a felsőoktatási intézmények közötti, egyre erősödő verseny ellenére is egyértelműen mutatja a Miskolci Egyetem népszerűségét, azt a tényt, hogy egyre többen biztosak abban, hogy az itt szerzett diplomára szeretnék alapozni az életüket.
A Miskolci Egyetem nyolc karán és egy intézetében csaknem mindenhol nőtt a jelentkezések száma. Ez a Gépészmérnöki és Informatikai, valamint az Állam- és Jogtudományi Karon a legszembetűnőbb, mindkét karon több mint 200 fővel több a tavalyihoz képest, de a Bölcsészettudományi Karon és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben is több mint 100-al nőtt. Az Egészségügyi Karon a korábbi évekhez hasonlóan idén is magas volt az érdeklődés, a felvehető hallgatói létszám csaknem ötszöröse (526-ból 122), míg az Állam- és Jogtudományi Karon, a Bölcsészettudományi Karon, a Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben, a Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon, a Gazdaságtudományi Karon, a Műszaki Anyagtudományi Karon és a Műszaki Földtudományi Karon a túljelentkezési arány mintegy háromszoros. A Gépészmérnöki és Informatikai Karon ez az arány két és félszeres.
Legnépszerűbb szakok az egyes karokon, a felvettek szerint:

Állam- és Jogtudományi Kar: jogász
Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: tanár – zenetanár (hegedű)
Bölcsészettudományi Kar: kulturális antropológia
Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar: tanító
Egészségügyi Kar: egészségügyi szervező és orvosi laboratóriumi képalkotó diagnosztikai analitikus
Gazdaságtudományi Kar: nemzetközi gazdálkodás
Gépészmérnöki és Informatikai Kar: gépészmérnök
Műszaki Anyagtudományi Kar: anyagmérnök
Műszaki Földtudományi Kar: műszaki földtudományi

Az egyetem egy intézetében és egy karán ¬− a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet, illetve a Gépészmérnöki és Informatikai Kar ¬¬− a tavalyinál több hallgatót tudott felvenni.
Kiemelkedő erősödés tapasztalható a mesterképzések tekintetében: nappali tagozaton a tavalyinak két és félszerese (256), levelezőn pedig 70 százalékkal több (203) a felvettek száma. Külön érdekesség, hogy az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete 39 fővel újonnan indított tanári mesterszakokat az idei felvételi eljárásban. A nyolc kar között egyébként a Bölcsészettudományi Kar hirdeti a legtöbb, 17 mesterszakot, ebből egyet, az Ember és társadalomismeretet most először (pótfelvételi eljárásban). A tavalyihoz képest 380-ról 426-ra nőtt a támogatott hallgatók száma ezen a képzési szinten.
Kétszeresére emelkedett az államilag támogatott létszám a Gazdaságtudományi Kar nappali tagozatos mesterképzésein, a kar költségtérítéses nappali tagozatos alapképzéseire felvett hallgatók száma pedig másfélszeresére (94-ről 140-re) nőtt. Ez utóbbi szám azt jelzi, hogy a piacképes diploma megszerzésének reményében nagy hajlandóság mutatkozik akár a költségtérítéses képzésben való részvételre.
Az Állam- és Jogtudományi Karon közigazgatási levelező tagozatos mesterszak indult, ez új elem a kar képzési palettáján.
A Gépészmérnöki és Informatikai Karon a nappali tagozatos mesterképzésben a felvett támogatott hallgatók létszáma háromszorosára (15-ről 45-re) nőtt. Ugyanez az arány jellemző a Műszaki Anyagtudományi Karon (7-ről 20-ra) a mesterszakos levelező tagozatos képzésekre. A Műszaki Földtudományi Karon megduplázódott (9-ről 18-ra) a mesterszakos nappali képzésre felvettek száma. A Bölcsészettudományi Karon emelkedett (37-ről 83-ra) a mesterszakos képzésre felvettek száma nappali tagozaton, levelező tagozaton pedig 81-ről 136-ra nőtt.

A felsőfokú szakképzések terén ugyancsak növekedett a felvettek száma, ez az idén 209-re nőtt a nappali tagozaton. A Bölcsészettudományi Karon újként indul az idegennyelvi kommunikátor felsőfokú szakképzés, melyet a pótfelvételi eljárás keretében hirdet meg a kar.

Minimálisan emelkedett az idén az államilag támogatott hallgatók létszáma (az idén 2201 fő), ez a növekedés az egyetem pénzügyi támogatottságának emelkedését eredményezi.
Az egyre szélesedő képzési paletta eredményeképpen egyre több diákot vonz a Miskolci Egyetem. Mint látható, soha ennyi jelentkezője nem volt a Miskolci Egyetemnek. Az intézmény tavaly is megerősödött helyzetének további stabilizálása azért különösen örvendetes, mert több felsőoktatási intézmény csak az elmúlt egy-két évben végbement integráció következtében tudta megelőzni a Miskolci Egyetemet az országos jelentkezési rangsorban.
Új jelenség, hogy egyre több kart és szakot jellemeznek igen magas ponthatárok. A jogi, a bölcsész és a közgazdász karra, az államilag támogatott nappali alapképzésre 400 körüli, vagy a fölötti pontszámmal lehetett bejutni.

Kari kiemelések
Állam- és Jogtudományi Kar

A korábban meghirdetett nyitási politikának megfelelően tovább szélesítette az Állam- és Jogtudományi Kar a képzési kínálatát úgy, hogy indít:
közigazgatási levelező tagozatos mesterszakot;
alapszakon, nappali tagozaton is az alábbiakat: igazgatásszervező szak; munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak;
felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton is jogi asszisztens képzést.
A felvételi adatok a tavalyihoz hasonló beiskolázási számokat mutatnak. Betöltetlen férőhelyek elsősorban a nappali tagozatos képzésben maradtak. E férőhelyekre tervezi a kar pótfelvétel hirdetését a következő szakokon:
Jogász osztatlan képzés: nappali és levelező tagozatra; Igazgatásszervező alapképzési szak: nappali tagozatra; Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak: nappali tagozatra.
Tekintettel arra, hogy ezen képzések mindegyike a felvételi tájékoztatóban már meghirdetett képzés, a jelentkezést csak költségtérítéses képzésre tudják elfogadni.

Bartók Béla Zeneművészeti Intézet
A Zeneművészeti Intézetben a múlt tanévben fejeződött be a 4 éves főiskolai szintű tanárképzés. A 2010/2011. tanévben indítjuk először a bolognai rendszerben a 2 éves zenetanári mesterképzést. Erre a képzési formára 38 államilag finanszírozott helyre vettünk fel hallgatókat. Az alapképzésben a minisztérium 10 százalékkal csökkentette az államilag finanszírozott helyek számát, így az idén 28 hallgató iratkozhat be az első évfolyamra. Emellett költségtérítéses képzésre 12 főt vettünk fel. A zeneművészeti területen megmarad a felvételi vizsga, a fenti hallgatókat 250 jelentkező közül válogattuk ki.
A fentiek mellett szakirányú továbbképzést is indítunk, ami azt jelenti, hogy a már megszerzett zenetanári diplomája mellett egy másik hangszer oktatására is jogosult lesz a hallgató.
Bölcsészettudományi Kar
A Bölcsészettudományi Kar a többi felsőoktatási intézményhez viszonyítottan is jó eredményeket ért el. Ez minden bizonnyal a szélesedő képzési palettának, hallgatóbarát oktatási rendszerének, a campus nyújtotta lehetőségeknek és a mostani nehéz gazdasági helyzetben is elfogadható költségtérítéseinek köszönhető. A karon 9 alap- (BA) és 17 mesterszak (MA) van, valamint 3 felsőfokú szakképzés. A pótfelvételi eljárás során a kar minden alap- és mesterszakára lehet jelentkezni. Újonnan akkreditált az ember és társadalom műveltségterületi tanár és az idegennyelvi kommunikátor felsőfokú szakképzés helyekre is lehet pályázni.

Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar
A sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon mind a nappali, mind a levelező tagozaton sikerül elindítanunk minden egyes meghirdetett képzésünket. Az utóbbi években tapasztalható tendenciával szemben az idén újra nagyobb létszámú lesz a tanító szakos hallgatók évfolyama, mint az óvodapedagógusoké. Külön öröm, hogy 3 év szünet után ismét levelező tagozatos, tanító szakos évfolyamunk is elkezdi tanulmányait.
A kar pótfelvételit hirdet meg minden olyan szak és képzési forma esetén, amelyek a normál felvételi eljárásban is meghirdetésre kerültek, azaz nappali és levelező tagozaton óvodapedagógus, tanító, csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó és web-programozó szakokon, valamint új lehetőségként a nappali tagozaton ifjúságsegítő felsőfokú szakképzésben.

Egészségügyi Kar
Az Egészségügyi Karon a korábbi évekhez hasonlóan idén is magas volt az érdeklődés, a felvehető hallgatói létszám csaknem ötszöröse. A jelentkezők száma 2010-ben 741 fő a 150 fős felvehető keretszámra. A legnagyobb érdeklődés ez évben is a gyógytornász-képzés iránt mutatkozott. A védőnő és a képalkotó diagnosztikai képzésre jelentkezők száma az előző évek trendjét követi. Az egészségturizmus-szervező képzés nappali és levelező tagozaton egyaránt népszerű.
Nappali tagozatos költségtérítéses képzéseken a kar még rendelkezik betöltetlen kapacitással.
Pótfelvételit  Ápolás és betegellátás szak gyógytornász szakirányon, illetve Egészségügyi gondozás és prevenció szak védőnő szakirányon hirdet a kar.

Gazdaságtudományi Kar
A Gazdaságtudományi Kar 2 felsőfokú szakképzésére, 5 alapképzésre és 8 mesterképzésre várta a továbbtanulni szándékozókat. Mind a jelentkezettek magas száma, mind pedig pontszáma (átlagosan 385 pont) azt igazolja, hogy a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara változatlanul igen nagy népszerűségnek örvend a továbbtanulni vágyók körében. A karon szeptemberben több mint  350 nappali és 260 levelező első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait.

Gépészmérnöki és Informatikai Kar
Sikeresen zárult a Gépészmérnöki és Informatikai Karon a 2010. évi felvételi. Az elmúlt évekkel összehasonlítva a kar iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy a jelentkezők száma majd másfélszeresére nőtt 2009-hez képest.
Az első helyes jelentkezők száma az előző évi szinttel megegyezett. A felvételre került támogatott létszám közel 30 fővel haladja meg a tavalyit, ezen belül a nappali tagozatos mesterképzési szakok felvételi létszáma megháromszorozódott. A Logisztikai mérnöki mesterképzési szakon idén először indul be a képzés.
A kar a 2010. évi pótfelvételi eljárás keretében a 2010/2011. tanévre az alábbi költségtérítéses képzésekre hirdet pótjelentkezést:
Nappali tagozat
– alapképzés: gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, mechatronikai mérnöki, műszaki menedzser és villamosmérnöki (BSc) szak.
– mesterképzés: gépészmérnöki, logisztikai mérnöki és mérnök informatikus (MSc) szak.
– felsőfokú szakképzés: gépipari mérnökasszisztens szak.
Levelező tagozat
– alapképzés: gépészmérnöki, mérnök informatikus és villamosmérnöki (BSc) szak.
– mesterképzés: gépészmérnöki, logisztikai mérnöki (MSc) szak.

Műszaki Anyagtudományi Kar
A Műszaki Anyagtudományi Kar számára sikeres volt a 2010. évi felvételi eljárás. Idén összesen 139 hallgatót vettünk fel államilag támogatott képzésre, amely nagyjából megfelel a tavalyi nagyságrendnek. Örvendetes, hogy az anyagmérnöki alapszak (BSc) még mindig népszerű, nappali tagozaton 84 államilag támogatott hallgató kezdheti meg tanulmányait. Az idén 25 mesterszakos hallgatót vettünk fel képzéseinkre (anyagmérnöki és kohómérnöki), mindannyian államilag támogatottak, tavaly ez a szám 13 fő volt, ami 92 százalékos emelkedést jelent. A 2010-évi pótfelvételi alkalmával minden képzését meghirdeti a kar költségtérítéses formában. Alapképzésben és a felsőfokú szakképzésben felvett államilag támogatott létszám, a minisztérium által meghatározott maximum.
Műszaki Földtudományi Kar
A Műszaki Földtudományi Kar számára a szeptemberi kezdéssel meghirdetett szakok eredménye a tavalyihoz hasonló sikerrel zárult. Az államilag támogatott képzésre felvett hallgatók összlétszáma a tavalyi 153 után most 167, amit alapvetően a mesterképzések számának és részarányának növekedése okoz. Ha ehhez hozzávesszük a februárban keresztfélévesen indított mesterszakokat is, úgy a 2010-es évben összesen 199 államilag finanszírozott hallgatót vettünk fel.
Továbbra is nagy az érdeklődés a Műszaki Földtudományi és a Földrajz alapszakok iránt, itt a 100, illetve 36 fős irányszámból 93, illetve 35 főt államilag támogatott helyre tudtunk felvenni. Mindhárom alapszakunkon – Műszaki Földtudományi, Környezetmérnöki és Földrajz – az államilag finanszírozott felvett hallgatók átlagpontszáma 350 feletti, a költségtérítéses felvettek között a legalacsonyabb pontszám 248. Mesterszakok közül szeptemberben a Hidrogeológus mérnöki, az Olaj- és Gázmérnöki és a Geográfus szakokon indulnak, így a februárban keresztfélévesen már megindult mesterszakokkal együtt a karon jelenleg öt mesterszakon folyik képzés.
Pótfelvételit nappali képzésen a Környezetmérnök alapszakra, a Geográfus és a Hidrogeológus mérnöki mesterszakokra, illetve levelező képzések a Műszaki Földtudományi alapszakra hirdetünk. A jelentkezés részletei a kari honlapról érhetők el.

Pótfelvételi lehetőségek
Optimális esetben az augusztus 10-ig beadandó pótjelentkezéseknek köszönhetően a karok még növelhetik létszámukat. A pótfelvételi során megpályázható szakokról az érdeklődők az egyetem és a karok honlapjáról (www.uni-miskolc.hu) a mai naptól kezdődően kaphatnak bővebb információkat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…