2024. 08. 22. csütörtök

Menyhért, Mirjam
1 EUR 392 HUF
1 GBP 460 HUF

Mágikus világítási tippek kis lakásokhoz

Egy kis lakásban kevesebb a takarítani való, a felesleges holmi és minden kéznél van. Erről a luxusról nem kell lemondani csak azért, mert néha tágasabb, világosabb otthonra vágyunk. Arra ott a világítás. 

Utat a természetes fénynek!

Először is, mindig használjuk ki a természetes fény adta lehetőségeket! Ne akadályozzuk a fény útját nehéz függönyökkel vagy sötét árnyékolókkal. Válasszunk könnyű és áttetsző anyagokat, amelyek kellő intimitást adnak.

Nincs az a kicsi lakás, ahol egyetlen fényforrás elég lenne ahhoz, hogy minden sarkot kellően megvilágítsunk. A MÖBELIX kínálatában sok szép lámpát találunk, nem lesz könnyű dolgunk a döntésnél. Kezdetnek helyezzünk el néhány fényfüzért az ablak felett, hogy sötétedés után is kellemes és meleg fény járja át a szobát.

Egy lámpa nem elég

Az általános fényhez szereljünk fel egy mennyezeti lámpát, aztán egészítsük ki fali-, asztali és állólámpákkal. A világítással mélységet és dimenziót kap a tér, így nagyobbnak tűnik.

Egyetlen fényforrást többféleképpen is használhatunk. A beépített polcvilágítás például kiemeli a tárgyak formáját, szépségét. Egy állítható fényerejű lámpa nappal jól jön az íróasztalon, este pedig hangulatvilágításként tündökölhet. Külön izgalmas, ha a fény színét is tudjuk szabályozni.

Fényt a szekrényekbe is!

Bútorvilágítással teljesen megváltoztathatjuk az atmoszférát. A konyhapult fölé erősített világítás megkönnyíti a főzést és kellemes hátteret kínál a vacsorához. Az ágykeretre feszített LED szalagok éjszakai fényként segítik a tájékozódást. Mozgásérzékelős spotlámpával áttekinthetőbbé tehetjük a gardróbszekrényben a polcokat.

A tükrök önmagukban is nagyítják a szobát, de világítással fokozhatjuk a hatást. Helyezzünk el tükröket az ablakkal szemben, így a beáramló fény visszaverődik és szétárad a lakásban. Az esti órákban a tükrök mögé helyezett LED világítás egyedi és modern hatást kelt, amivel a fürdőszobában és a hálószobában is kísérletezhetünk.

Helykímélő térelválasztók

A kis lakásokban egy-egy helyiség gyakran több funkciót is betölt. A nappali egyik sarka például olvasósarok, a másik pedig étkező. Ezeket a területeket világítással diszkréten és ízlésesen elkülöníthetjük. Egy függőlámpa kerülhet az asztal fölé, egy állólámpa pedig a fotel és a könyvespolc mellé.

Izzó kisokos

A meleg fényű izzók barátságosabb hangulatot teremtenek, ezért jól működnek a nappaliban, a hálószobában és a fürdőszobában, ahol pihenünk és feltöltődünk. A munkaterületeken, a konyhában és a dolgozósarokban kombináljunk tiszta és éles megvilágítást nyújtó hideg fényű izzókkal. Az energiatakarékos változatok megkímélik a pénztárcánkat.

Ha otthonunkhoz tartozik erkély vagy terasz, használjuk ki a kültéri világítás adta lehetőségeket. Egy csöppnyi területet is varázslatossá tehetünk néhány napelemes lámpával.

Egy kisebb lakás világítása elsősorban nem technikai kérdés, hanem kreatív kihívás. Csak rajtunk múlik, hogy kihozzuk-e a legtöbbet a rendelkezésre álló térből./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Teraszfedések mindenkinek
Ha a teraszfedésekről van szó, mindenképpen beszélni kell a szerkezetről, és a fedéshez használt anyagokról is. Mindkettő esetében jól kell ismernünk …

További cikkek