2024. 08. 20. kedd

István
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Többpontos zárral a biztonságért

Amikor betörés elleni védelemről beszélünk, a bejárat ajtó zárszerkezete megkerülhetetlen tétel, hiszen az illetéktelen behatolások nagyobbik része a bejárati ajtón keresztül történik, a zár feltörésével. Ezért rendkívül fontos, hogy ez az elem minél inkább ellenálló legyen a behatolási kísérletekkel szemben.

A Zárdiszkont – Online zárszaküzlet többpontos zárai az ajtó-él teljes hosszában, több zárási pontos is ellenállnak a behatolásnak. A webáruház színes termékpalettájának köszönhetően Ön is megtalálhatja termékeik között a bejárati ajtajának védelmét leginkább biztosítani képes, a meglévő infrastruktúrával kompatibilis modelleket.

Melyik méret számít?

Az esetek nagy részében a bejárati ajtó már kiválasztásra, beszerzésre került, amikor a zárszerkezetet megvásárolják. Van néhány olyan fontos méret, amik segítenek megtalálni az ajtóhoz tökéletesen illeszkedő zárat, hogy az ajtólapon, illetve a kereten semmiféle átalakítást ne kelljen elvégezni.

Ezen fontos méretek egyike az előlap külső szélének és a kilincstengely közepének a távolsága, amit szakmai körökben dormass méretként szokás emlegetni. Ennek ismeretében megállapítható, hogy az ajtó zárnyílása és a zárbetét számára hagyott hely a záron ugyanott találhatóak-e.

Ha a méret nem egyezik

Mivel az ajtólap átalakítgatása nem éppen kellemes, és az esetek nagy részében felesleges munka, ezért mindenképpen érdemes elkerülni, hogy ezzel kelljen foglalatoskodni. Ezért mindenképpen érdemes a méréseket többször is elvégezni, ellenőrizni.

Amennyiben már megtörtént a baj, tehát a méretek nem egyeznek, a jobbik eset mg mindig az, ha a zár előlap hosszabb a kelleténél, hiszen levágni belőle még mindig egyszerűbb feladat, mint hozzá toldani. A probléma egy egyszerű fémfűrésszel orvosolható.

A többpontos biztonsági zár mindenképpen remek választás, ha fontos az Ön számára otthona biztonságának védelme az illetéktelen behatolási kísérletek ellen.

Mivel az ajtó vásárlásakor ez szempont volt, sokan a megfelelő zárszerkezet kiválasztásánál is elkezdenek balos, illetve jobbos szerelésű modellt keresni, de van egy jó hírünk, erre nincsen az égadta világon semmi szükség.

A gyártók ezt a problémát már áthidalták, hiszen a ma kapható többpontos zárak túlnyomó többségében a zárnyelvet egyszerűen át lehet fordítani az aktuális ajtónyílásnak megfelelően, tehát itt a tévedés lehetősége – szerencsére – ki van zárva.

A zár aktiválása

A többpontos zárak nagy részénél a görgőket a kilincs megemelésével lehet a helyükre küldeni, azaz bezárt állapotba hozni. Amennyiben valamiért ragaszkodik az ajtógombhoz, tehát a kilincs ezt a szerepet valamiért nem tudja ellátni, akkor kulcsemeléses modellt kell keresni, ebben az esetben a görgőket a kulcs többszöri elforgatása aktiválja.

Bár a betörők módszerei folyamatosan fejlődnek, egy többpontos zár nekik is komoly fejtörést okozhat, hiszen például az egyszerű felfeszítéses módszereket mindenképpen kizárják a behatolási lehetőségek közül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Teraszfedések mindenkinek
Ha a teraszfedésekről van szó, mindenképpen beszélni kell a szerkezetről, és a fedéshez használt anyagokról is. Mindkettő esetében jól kell ismernünk …

További cikkek

Autós trafik
Hétvégén sem lehet. Autóból sem. Zárjegy nélkül meg végképp nem. Egy házaspárt értek zugárusításon az érdi piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) B…