2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A második hullámsír!

Vízbe fulladt egy férfi július 15-én, ebben a nyári idényben már a második ilyen jellegű tragédia történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A nyári hónapokban legtöbbször a meggondolatlan fürdőzés okoz tragédiát. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben körültekintően és felelősen töltsék a pihenni vágyók szabadidejüket a vízpartokon, strandokon.

A délutáni órákban érkezett egy kisebb társaság az Izsofalva és Kurityán között lévő tóhoz július 15-én. A csoport 43 éves férfi tagja elindult a tóba, hogy a kánikulai hőség miatt lehűtse magát, előtte azonban alkoholt fogyasztott. A hirtelen elmerült férfit ismerősei megpróbálták megtalálni, azonban próbálkozásaik sikertelenek maradtak. A kurityáni férfi testét a speciális mentők este kilenckor emelték ki a tóból.
A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tragédia okait. Az elsődleges orvosi vizsgálatok az idegenkezűséget kizárták, a férfi halálát fulladás okozta.
Az elmúlt években sajnos több alkalommal előfordult, hogy a nyári fürdőzések tragédiába torkoltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A vízbe fulladások száma az elmúlt három évben mindig 10 fölött volt, melyből a nyári fürdőzések során előforduló halálesetek száma egy-egy idényben 4-5 esetre tehető. A tragédiák okai közt szerepel az ittasság, különböző egészségügyi okok, meggondolatlan fürdőzés, de ilyen tekintetben a horgászás is hordozhat veszélyeket.
Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!
Információs háttér:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos eltöltésére. Az ismeretlen vízterület azonban számos veszélyforrást hordoz – erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei. Váratlan veszélyhelyzetben általában pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik „lebénulnak” és elmerülnek. Éppen ezért, hogy a szabadságok, vakációk időszaka valóban kellemes legyen, és gondtalanul végződjön, tartsuk be a fürdőzés legalapvetőbb szabályait:

Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

* Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
* Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
* Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!
* A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
* Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
* Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…