2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megnyílt a Robert Capa-kiállítás a Ludwig Múzeumban
Megnyílt a Robert Capa-kiállítás a Ludwig Múzeumban

Megnyílt a Robert Capa-kiállítás a Ludwig Múzeumban

Megnyílt a Robert Capa-kiállítás a Ludwig MúzeumbanA világhírű magyar származású fotográfus, Robert Capa képeit tartalmazó, nemrég Magyarországra került gyűjteményből nyílt kiállítás csütörtökön este a budapesti Ludwig Múzeumban. „Hazatért a magyar kultúra egy kiemelkedő szereplőjének egy kiemelkedő gyűjteménye, mondhatnám a magyar kultúra (…) egy darabja tért haza” – fogalmazott a megnyitó ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök.

A tárlatot a kormányfővel együtt megnyitó Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy ennyi Capa-képet és ezeket a fotókat Európában sehol máshol nem láthatja a közönség, és a világon is csak három helyen: New Yorkban, Tokióban és Budapesten.

A Magyar Nemzeti Múzeum a kormány 300 millió forintos támogatásával fél évvel ezelőtt vásárolta meg a Capa-hagyatékot gondozó New York-i International Center of Photographytól (ICP) a több mint ezer darabos gyűjteményt, melynek gerincét 937 darab mesterkópia jelenti. Ezek közül 206-ot láthat a közönség – néhány más alkotással együtt – a tárlaton, amely kronologikus sorrendben követi az 1954-ben elhunyt fotográfus karrierjének meghatározó állomásait.

A nagyszabású kiállítás október 11-ig látható Budapesten, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, majd egy 13 várost érintő országjárásra indul.

 

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek