2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A Bizottság információt nyújt arról, kik részesültek 2009-ben uniós forrásokból

A Bizottság információt nyújt arról, kik részesültek 2009-ben uniós forrásokból

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy 2009-ben kik részesültek uniós forrásokból olyan szakpolitikai területeken, mint a kutatás, az oktatás és kultúra, az energiaügy és közlekedés, illetve a külső segélyezés. A 2007-ig visszamenőleg most már több mint 114 000 bejegyzést tartalmazó online adatbázist továbbfejlesztették, hogy több keresési lehetőséget biztosítsanak. Az adatbázis emellett a Bizottság igazgatási kiadásaival kapcsolatban is tájékoztatást nyújt.

Janusz Lewandowski, a költségvetésért és pénzügyi programozásért felelős európai biztos a következőket mondta: „Világszerte nagyon kevés olyan közigazgatás van, akik ennyire átláthatóak lennének. Könnyű hozzáférést biztosítunk az európai polgárok számára a támogatások kedvezményezettjeire, valamint a velünk szerződést kötő felekre vonatkozó részletes információkhoz. Hiszek abban, hogy ez hozzá fog járulni az uniós kiadások jobb elszámoltathatóságához és jobb minőségéhez.”

Pénzügyi átláthatósági rendszer

A 2008-ban elindított pénzügyi átláthatósági rendszer információkat tesz közzé a közvetlenül a Bizottság és végrehajtó ügynökségei által igazgatott költségvetési tételek kedvezményezettjeiről. Az adatokhoz egy webalapú keresőprogramon keresztül lehet hozzáférni, amelyben több kritérium, így például a kedvezményezett országa, a program neve vagy az összeg alapján lehet keresni.

Az információkat – amelyek egy adott kedvezményezett javára a költségvetésben lekötött összegeken alapulnak – a Bizottság beszámolójából nyerik ki. Az adatbázis ebben az évben első alkalommal tartalmazza a Bizottság napi igazgatásával kapcsolatos közbeszerzési szerződéseket.

Megjegyzés a szerkesztőknek:

1) A pénzügyi átláthatósági rendszer a következő linken keresztül érhető el:
http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm.

2) A pénzügyi átláthatósági rendszer az uniós költségvetés mintegy 20%-áról, vagyis a Bizottság által közvetlenül irányított részéről nyújt adatokat. Az uniós költségvetés fennmaradó részét főleg a nemzeti közigazgatások kezelik, és ők tartoznak felelősséggel a kedvezményezettek nevének közzétételéért. Az uniós kedvezményezettekkel kapcsolatos információkat tartalmazó valamennyi internetes oldalhoz hozzáférést biztosító általános portál a következő címen érhető el:

http://ec.europa.eu/contracts_grants/beneficiaries_en.htm.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek