2024. 08. 28. szerda

Ágoston
1 EUR 393 HUF
1 GBP 466 HUF

Kölykök és fiókák a Miskolci Állatkertben

Egyre többen választják nyári programként a Miskolci Állatkertet a nagyobb hőség idején. A gyertyános-tölgyes erdő lombkoronájának árnyéka nem csak az itt élő állatoknak nyújt enyhülést, de egy kellemes sétával vagy a padokon megpihenve látogatóink is hűsölhetnek az állatok kifutói között.

Ebben az időszakban a délelőtti órákban a zoo-napközis gyerekek is járják az állatkifutókat, ismerkednek az állatokkal, segítenek az etetésben vagy épp nyomokat ismernek fel.

 

/Hattyú fióka/

 

Az állatkertekben – ahogy a természetben is – a tavasz és a nyár eleje a kölyök születésének és a fiókák kikelésének az ideje. Így van ez a Miskolci Állatkertben is, ahol az elmúlt hetekben több állatfaj is szaporodott. Fiókáit nevelik a hattyúpár, kölykeik születtek a Richardson-ürgéknek, valamint a hazai nagyvadak kifutóinál is apróságokkal találkozhatnak a látogatók.

Az állatkert madártaván élő bütykös hattyú-párnak az elmúlt néhány évben nem volt valami nagy szerencséje a fiókaneveléssel, idén azonban két kis szürke tollpihés madárkát nevelgetnek a szülők. A hattyúk fiókái fészekhagyók, azaz kikelésük után egyből elhagyják a fészket, és követik szüleiket, így bár az első napot a vízinövények által borított, védettebb részen pihentek, azóta már a kishattyúk is belakták az egész madártavat és környékét.

A Richardson-ürgék – más néven kanadai földimókusok – a Magyarországon is honos ürgének rendszertanilag közeli, élőhelyét tekintve azonban távoli rokonai, ugyanis Kanada és az USA határvidékének füves pusztáin honosak. Életmódjuk is nagyon hasonló az ürgékéhez, a szabad természetben ők is téli álmot alszanak, és abból felébredve kezdenek bele az utódnevelésbe. Az állatkertben ugyan időnként télen is kijártak földalatti üregeikből, hogy fogyasszanak a számukra a kifutóba készített élelemből, a tavasz beköszöntekor azonban így is utódoknak adtak életet a csapat nőstényei. Amikor már elég nagyok és erősek lettek a kölykök, sorra bújtak elő földalatti üregeikből, míg végül összesen hét apróságot számoltak össze az állatkert munkatársai.

A hazai nagyvadakat bemutató karámsor lakói minden évben több utóddal is gyarapodnak. Idén a sort a vaddisznók kezdték, akiknek március végén születtek meg a malacaik. A három vadmalac ma már kezdi elveszíteni közismert csíkozását, és a felnőtt állatokhoz hasonló szürkés szőrzetet öltenek. A sort áprilisban a muflonok követték, ahol mindhárom nősténynek egy-egy báránya született. Júniusban pedig eljött az idő, hogy a szarvasfélék is életet adjanak borjaiknak: a gímszarvasoknál és a dámszarvasoknál is kettő borjú látható. Ma már ők is könnyen felfedezhetőek, amint a felnőttekkel együtt mozognak, az első napokban ugyanis még védett helyen bújtak meg, ahol anyjuk is csak a szoptatás idejére kereste fel őket.

Dámvad

Gímszarvas

Richardson-ürge

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek