2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Jutalomvacsora a nemdohányzó fiataloknak

Jutalomvacsora a nemdohányzó fiataloknak

Jutalomvacsora a nemdohányzó fiataloknakNem mindennapi csoport érkezett 2010. június 10-én este a sárospataki Hotel Bodrog Wellness elegáns éttermébe. A közös az volt bennük, hogy fiatalok voltak, az Árpád Vezér Gimnázium Kollégiumából jöttek és nem dohányoztak. Sőt, fogadalmat tettek, hogy tanulmányi éveik alatt nem is fognak rászokni. Jutalmuk ezért a jó egészség és megmaradt zsebpénz mellett egy ingyenes vacsora is volt, amit éppen most jöttek elfogyasztani. A közös tulajdonságok közé tartozott még az is, hogy mindannyiuk nevelőtanára Szajkó József tanár úr… Ez a dohányzásmentes csoport úgy alakult ki, hogy ebben az évben 25 új gyerek került a csoportomba. Fokozatosan megismertem őket, hogy ezek a gyerekek milyen háttérrel, milyen tisztességgel, becsülettel rendelkeznek. Meggyőződtem róla, hogy őszinte emberek szeretnének lenni. A beszélgetések során az is kiderült, hogy szeretnék a bennük meglévő értékeket tovább fejleszteni.

Meggyőződtem róla, hogy velük meg lehet tenni azt, amit nem minden gyerekekkel lehet, hogy prevenciós tevékenységet végezzünk a dohányzás terén, hogy a cigarettát teljes egészében megtagadják, hogy dohányzásmentes és füstmentes életet élhessenek.

Mikor ezt megbeszéltük, és felkeltettem az érdeklődésüket, ez naponta téma volt közöttük. Végül azt mondtam, hogy ha ti ezt így akarjátok valóban, saját érdeketekben, akkor készítsetek egy esküszöveget. Mindenki készített egy esküszöveget, összeollóztunk és ebből lett egy esküszöveg, amit egy teadélután keretében kihirdettünk és mindenki fogadalmat tett. Ezt az intézményvezetői aláírásukkal hitelesítettük és innentől kezdve ez az eskü él és működik. Már vannak jelentkezőink, és úgy néz ki, hogy ez a kör bővülni fog.

Én azt gondolom, hogy valamit elérni könnyebb, mint hosszú távon fenntartani. Ezt a dolgot is fenn kell tartani, mert a napok szépen lassan múlnak és elfelejtődnek a dolgok és sokan azt hiszik, hogy már nem is foglalkozunk ezzel. Mindig foglalkozni kell ezzel a dologgal, tehát nem kell azt tenni, hogy nem térünk vissza ezekre a kérdésekre. Viszont nem akarom szondázni a gyerekeket, ez bizalmi alapon működik, én azt gondolom, ha egy gyerekkel sikerül bizalmi kapcsolatot kialakítani és kölcsönös ez a bizalom, és partnernek tekintem, és nem mindig a nagy tanárt akarom megjátszani, akkor a gyerek ezzel a bizalommal soha nem fog visszaélni. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ők nem dohányoznak. Különben mindenki megkérdezi azt, hogy dohányoznak-e és hogy ellenőrzöm-e őket. Én azt gondolom, hogy rossz oldalról közelítjük meg, nem így kell megközelíteni, hanem a bizalom oldaláról.

A gyerekeket Bágyi Pál, a Hotel Bodrod Wellness igazgatója hívta meg egy jutalomvacsorára, aki ezt a következőképpen indokolta:

Valamikor télen olvastam a sajtóban, hogy Sárospatakon egy ilyen kezdeményezési indult el Szajkó tanár úr vezérletével az Árpád vezér Gimnázium Kollégiumában. Én akkor felfigyeltem erre és nagy örömömre szolgált, hiszen azt tapasztalom itt a szállodában, hogy még mindig nagyon-nagyon nehéz a dohányzás ellen küzdeni. Még mindig nagyon sok olyan vendégünk van, akit nehéz lebeszélni, előfordul, hogy nemdohányzó szobában is rágyújt, tehát számomra ez a kezdeményezés egy kedvező dolog volt.

Tanár úrral erről nemrég beszélgettünk, amikor elmondta, hogy továbbra is tarják a fogadalmat. Ekkor vetődött fel bennünk, hogy ezeknek a gyerekeknek kellene egy lehetőséget biztosítani, egy élményt szerezni. A szállodánknak van egy nemdohányzó étterme – lassan nemdohányzó szállodává válunk, csak néhány kijelölt helyen lehet még a vendégeknek dohányozni. Ezért én úgy gondoltam, hogy vendégül látom ezeket a gyerekeket. Ebben a vendéglátásban nem csak én vállaltam szerepet, hanem tanár úr keresett más szponzorokat is.

Eljött a ma este, amikor ezek a fiatalok idejönnek hozzánk. Nagyon szép környezetben, egy nagyon elegáns vacsorát fogunk nekik adni, hátha ez olyan élményt ad nekik, ami esetleg maradandóvá válik, esetleg rá is szoknak az éttermi szolgáltatásokra, a jövőben a vendégeink lesznek, és azok közé fognak tartozni, akik a dohányfüst mentes éttermeket és szórakozó helyeket fogják keresni. Egyébként nagyon nehéz pont ezt a réteget, a fiatalokat a dohányzásról lebeszélni, mert a bowlingos sörözőben is azt tapasztaljuk, hogy egy-egy átmulatott éjszaka, egy pénteki nagy rendezvény után milyen erős dohányfüst szag van.

Bízom benne, hogy ezek a gyerekek tovább viszik ezt a szellemet, amit itt elkezdenek és egyre többen lesznek. Hátha eljön az az idő, amikor nemcsak 25 fiatal lesz, hanem az egész Árpád Vezér Gimnáziumban tanuló fiatalság dohánymentessé válik. Ezért gondoltam azt, hogy nekünk támogatni kell ezt a kezdeményezést.

Európában már gyakorlatilag nagyon sok helyen dohánymentessé váltak a vendéglátóegységek, itt nálunk még a vendéglátósok félnek ennek a lehetőségétől, mert azt hiszik, hogy nagyon komoly forgalmi kiesés fog bekövetkezni, azokban a kisebb vendéglátóegységekben, kocsmákban, szórakozó helyeken, sörözőkben, ahol nagy számban fiatalok jelennek meg.

Ez is egy jó lehetőség átnevelni a fiatalokat, és amikor saját maguk tesznek fogadalmat, és azt be is tartják, ennél szebb dolog nincs. Nekünk kötelességünk ezeket a fiatalokat egy kicsit megbecsülni.

Mai világban nagyon sok fiatal dohányzik, sajnos a dohányzás fontos szerepet játszik az életükben – tette hozzá Keresztúri Ferencné, az Egészségház vezetője…

Nagyon kevés fiatal van, aki ilyen vállalást tesz, mint a sárospataki ÁVG-s diákok. Ez egy követendő példa és én azt hiszem, a betegségek megelőzése érdekében ők nagyon sokat tesznek. Az is jó ebben, hogy először Sárospatakon valósult meg – nem tudok róla, hogy az országban már lett volna ilyen kezdeményezés – és nagyon remélem, hogy a többi gyerek, sőt felnőttek is követni fogják példájukat. Tehát ők ebben az elsők, akik ezt megvalósították.

Ez a Szajkó tanár úr kezdeményezése és szerintem egymást is visszatartanák, ha valamelyikük rágyújtana, de én úgy gondolom, hogy ezek a gyerekek vannak annyira egyenesek, hogy ha már ezt bevállalták, akkor be is tartják.

A dohányzásnak nagyon sok veszélye van – nagyon sokat halljuk a TV-ben, rádióban – ezért megjelent egy törvény is, ami a nemdohányzók védelméről szól. Nagyon sok rosszat hallunk a dohányzás hatásairól és ezek igazak is, tüdőrák és egyéb problémák, pl. gyomorproblémák is adódhatnak ebből. Tehát ezek a gyerekek tettek egy lépést ennek megelőzésére.

Akik ennek a fogadalmat örömmel üdvözölték, azok között természetesen ott van Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója is…

Nagy öröm számomra, hogy a mai napon itt lehetek a 9. évfolyamos kollégiumi csoporttal, hiszen az évfolyamon olyan fogadalmat tettek, ami nem csak másokat, engem is meglepett. Nagy öröm volt számomra ezt a fogadalmat hallani és hittem is bennük, hogy meg tudják állni ezen vállalásukat. Úgy tűnik, hogy ez a hit és a kitartásuk beérik, mert az év végi stresszhelyzet, ill. a kortárs csoportok kihívása ellenére tudják vállalni azt, amit ők valamikor magukra nézve megfogadtak.

Azt gondolom, hogy a mai életben ez igazán fontos, mert a külvilág nagyon negatív értékrendet közöl a diákság felé, ill. azt láthatják – akár közvetlen környezetükben is – hogy egyes nehéz pillanatokban különböző segítőeszközökkel, szerekkel kell túl lenni a problémákon. Viszont én azt gondolom, hogy nem ez a járható út. Nyilván mindenkinek van az életben sok nehézsége, problémája, de ha ezt nem ép ésszel és egymás segítésével oldjuk meg, akkor ez még több kárt, problémát okoz.

Úgy látom, hogy ez a csoport elindult azon az úton, hogy egymást fölkarolva, segítve, egymásra odafigyelve valóban ezt az utat választották, hogy egymás megsegítésével a tanulási és egyéb élethelyzetekből fakadó nehézségeket megpróbálják közösen megoldani.

Drukkolok nekik, hogy az elhatározásuk nyáron is megmaradjon, ill. az elkövetkezendő években is.

 

-sarospatak.hu-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek