2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Konferencia az európai közlekedési hálózatok jövőjéről
Konferencia az európai közlekedési hálózatok jövőjéről

Konferencia az európai közlekedési hálózatok jövőjéről

Konferencia az európai közlekedési hálózatok jövőjérőlAz Európai Bizottság a transzeurópai közlekedési hálózatokról (TEN-T) szóló, 2010. június 8–9-én Zaragozában tartandó konferencián fogja bemutatni, hogyan kívánja a közlekedési hálózatokra vonatkozó szakpolitikáját a 21. századi kihívásokhoz igazítani. A spanyol elnökséggel közösen szervezett 2010-es TEN-T napokon a Bizottság, az Európai Parlament tagjai, miniszterek és a tagállamok egyéb magas szintű képviselői vesznek részt.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott: „Ez a konferencia fontos mérföldkő a TEN-T politika felülvizsgálatának folyamatában, melynek célja a belső piac teljes körű megvalósítása, a kelet-nyugati kapcsolatok fejlesztése és Európa nemzetközi versenyképességének és gazdasági növekedésének elősegítése.”

A konferencián a Bizottság bemutatja legújabb, a TENT-T-re vonatkozó tervezési módszertan felülvizsgálatáról szóló munkadokumentumát, ami újabb lépést jelent a TEN-T politika 2009-ben, a közlekedésről szóló zöld könyv megjelenésével elkezdődött felülvizsgálatában. A dokumentum egységes keretben tárgyalja a széles körű nyilvános konzultáció eredményeit és hat szakértői csoport megállapításait. A Bizottság – a szakértői csoportok következtetéseivel összhangban – azt javasolja, hogy a tervezés két szinten valósuljon meg: egyrészt a fő európai közlekedési csomópontokat összekötő törzshálózat, másrészt egy sűrűbb, átfogó hálózat szintjén. Ez utóbbi a kisebb infrastrukturális kapcsolatokat tartalmazza, és a tagállamok infrastruktúra-tervezésének szélesebb körű hivatkozási alapjául szolgálna. Ez a javaslat a 2009-es zöld könyvbeli első közzététele óta jelentős támogatást kapott az érdekelt felektől és a tagállamoktól. Egyes további kérdések, köztük a fő csomópontok meghatározása, még válaszra várnak. A TEN-T napokon a Bizottság ezekről a kérdésekről is szeretné elmélyíteni a párbeszédet a tagállamokkal és az érdekelt felekkel.

A Bizottság a TEN-T napokon fogja bemutatni az elért eredményekről szóló, 2010-es jelentését is, amely értékeli a TEN-T harminc kiemelt fontosságú projektjének előrehaladását. Ez az első olyan jelentés, mely a Bizottság és a tagállamok közötti valós idejű adatátvitelt lehetővé tevő új online felhasználói felület, a TENtec adatbázison alapul. Ez az új eszköz hozzájárul ahhoz, hogy a TEN-T eredményeire és pénzeszközeinek elosztására vonatkozó értékelés és ellenőrzés még átláthatóbb legyen. Az idei jelentés végkövetkeztetése az, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére is sikerült befejezni az európai közlekedési hálózatok néhány kulcsfontosságú szakaszát. A jelentés ugyanakkor figyelmeztet néhány fennmaradó kihívásra, amellyel a hatékony közlekedési hálózat létrehozása érdekében fontos lenne szembenézni.

A konferencián három új európai koordinátort fognak kinevezni a TEN-T kiemelt fontosságú projektjeinek irányítására. Mindegyik jelölt magas pozíciókat töltött be európai és tagállami szinten, és kiváló lehetőségeik lesznek arra, hogy elősegítsék azokat a koordinációs erőfeszítéseket, melyek a kiemelt fontosságú projektek végrehajtása során a tagállamok közötti együttműködéshez nélkülözhetetlenek. Balázs Péter, volt európai biztos külügyminiszteri megbízatása végeztével átveszi a Párizs és Budapest közötti vasúti összeköttetés európai koordinátori feladatait. Pat Cox, az Európai Parlament volt elnöke a Berlin–Palermo vasúti tengelyért lesz felelős, az Athén–Drezda vasúti tengely koordinációja pedig Gilles Savary, volt európai parlamenti képviselő feladata lesz.

Ezen kívül várhatóan három egyetértési megállapodást is aláírnak majd Zaragozában. Az egyik megállapodás a Franciaországot, Spanyolországot és Portugáliát átszelő „délnyugat-európai nagysebességű vasúti tengelyről” szól, mely egy nehéz, a Pireneusokon áthaladó szakaszt is tartalmaz. A második megállapodás tárgya a Lyontól az ukrán határig nyúló vasúti tengely, a harmadiké pedig a Varsótól Helsinkiig tartó „Rail Baltica” (balti vasút) projekt. A megállapodások különös hangsúlyt fektetnek az ezen összetett infrastrukturális projektekkel kapcsolatos politikai együttműködés szükségességére és a tagállamoknak arról a politikai szándékáról tanúskodnak, hogy a további haladást ezen elvek mentén kívánják elérni.

A konferencia résztvevői között lesznek a Bizottság magas rangú képviselői, így Siim Kallas alelnök és Johannes Hahn biztos, a tagállamok magas rangú képviselői, számos miniszter és államtitkár, az Európai Parlament közlekedési bizottságának vezető tagjai és több mint 500 érdekelt fél.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek