2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Miskolci Galéria rövid hírei

A Miskolci Galéria rövid hírei 2010. június 2. szerda – 17 óra

MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM 2010 – Műhelybeszélgetések 2.

Téma: Művészet és moralitás – Előadó: Eszik Alajos grafikusművész, egyetemi docens

A sorozatban felkért előadók egyrészt a művészet társadalmi szerepéről, koronként változó arcáról, a kortárs művészet helyzetéről, céljairól, másrészt a nevelésben betöltött szerepéről beszélnek saját alkotói, kutatói, pedagógiai munkásságuk alapján.

Helyszín: Feledy-ház – Miskolc, Deák tér 3. 2010. június 3. csütörtök – 17 óra

ERDEI KRISZTINA: HIÁNY című kiállítás megnyitója

Erdei Krisztina 2000 óta foglalkozik átfogóan fotográfiával. A rá jellemző sajátos kifejezésmód, ami a szubjektív dokumentarizmus/autonóm riport és a portréképek határán formálódik, nemzetközi szinten is nagy feltűnést keltett. Képei karakteresek, a humor és irónia határán kirajzolódó valóságábrázolások, különös összefüggésekre és kapcsolódásokra világítanak rá. Fotográfiái sorozatokká rendeződve társadalom- és kultúrakritikát fogalmaznak meg.

Erdei Krisztina, 2009 őszén 2 hetet töltött a Miskolci Galéria Alkotóházában ösztöndíjjal. Itt született a „Hiány”, amelyben a művész kisebb és nagyobb, érzelmi és fizikai, komoly és komolytalan hiányokra kérdez rá, hívja fel a figyelmet, amelyek kortól, nemtől és személyiségtől függően, spontánul vagy hosszas gondolkodás után tudatosulnak és jutnak kifejezésre.

Miskolcon élő embereket kérdezett arról, hogy nekik mi hiányzik, majd levelezésbe kezdett miskolci idegenekkel, akiket szintén hiányérzetükről faggatott. Közben egy baráti ruhacsere során szerzett hordhatatlan, 100% műszálból készült ruháját megszabadította rózsamintájától, a kivágott rózsákat pedig a hiányzó dolgok hűlt helyének jelölésére használta.

http://hianyzikvalami.blogspot.com/

A kiállítás-megnyitót követően a Zoom-ban új videót mutatunk be. Az érdeklődők Koronczi Endre: SelfPhantom Portrait és Work in Progress című munkáját tekinthetik meg.

Helyszín: Rákóczi-ház – Miskolc, Rákóczi u. 2.

 

2010. június 3–5. – 10 – 18 óráig

MISKOLCI GALÉRIA A KÖNYVTÉREN

A Miskolci Galéria is részese lesz a könyheti nagy seregszemlének, képzőművészeti és művészettörténeti kiadványokat kínál az érdeklődőknek.

Június 4-én, pénteken délután 16 órától:

Sümegi György művészettörténész dedikálja a Miskolci Galéria és a L’ Harmattan Kiadó közös gondozásában megjelent Egyetlen dimenziónk a jelen” – SZALAY LAJOS festő- és rajzolóművész levelezéséből című kötetét.

R. Nagy József: Boldog téglafalak között című könyvet a szerző,

Szombathy Bálint: Pálfalusi című kötetét az író és a festőművész dedikálja.

Az alkotókkal Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója beszélget.

Helyszín: Szinva terasz

 

2010. június 4. péntek – 14 óra

HATALOM ÉS ÉPÍTÉSZET VISZONYA A TERVUTASÍTÁSOK KORÁBAN

Urbanisztikai konferencia

 

A rendszerváltás óta két évtized telt el. Azok a vélemények, amelyek előtte csak módjával jelenhettek meg, most már szabadon kimondhatók. Fel tehetjük a kérdést: vajon hogyan látjuk ma az 1945 utáni építészetet? Ha Miskolcot nézzük, csak negatív, vagy esetleg pozitív eredményeket is tudott hozni az építészet, milyen játéktere volt a politikai nyomás alatt, tényleges értékek megteremtésére? És ma mit tudunk kezdeni városunk mára kialakult, a szocializmus által drasztikusan átalakított megjelenésével és épületeivel?

Az építészek, városrendezésben és szépítésben kompetens személyek, szervezetek, városrendezés elméleti kérdéseivel foglalkozó szakemberek, városszociológiával, városantropológiával foglalkozó kutatók, várostörténészek közreműködésével szervezett kerekasztal-beszélgetés az IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945-1975 című kiállításhoz kapcsolódik.

 

Vitaindítót tart: Dr. Meggyesi Tamás Dsc. egyetemi tanár, BME Urbanisztikai Tanszék

Okrutay Miklós – Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

Marozsán Zsolt – Herman Ottó Múzeum

Sári István – főépítész, Budapest

Helyszín: Rákóczi-ház, Kondor-terem – Miskolc, Rákóczi u. 2.

 

 

2010. június 7-én, hétfőn délután 18 órakor

„Örömzene a Múzsák Kertjében”

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum és a Múzsák Kertje Alapítvány közös tehetséggondozó programja keretében a város zenei oktatással foglalkozó intézményeivel együttműködésben sorozatot indít a komolyzene, a népzene és a jazz kedvelőinek.

Az előre meghirdetett időpontokban a város tehetséges fiataljai mutathatják be alkalmanként meghívott vendégművészekkel, kötetlen beszélgetéssel egybekötve felkészültségüket, tudásukat.

Az első alkalommal a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakának tanszakvezető tanára és hallgatói mutatkoznak be a Feledy-ház kertjében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Helyszín: Feledy-ház – Miskolc, Deák tér 3.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek