2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

SZEMÉLYES GYÁRTÖRTÉNET

Kulturális csemegék a Diósgyőri kohászat félmúltjából

Júniusban nyitva az az egyedi kiállítás a DOKK humánkikötőben, amit a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület rendezett be a Diósgyőri kohászat történetét megidézve. A szerveződés Vasgyári utcában lévő székhelye nemcsak a tárlat miatt tart nyitva. A megújult, multifunkciós helyszín számos más lehetőséget is kínál művészeti csoportok, szerveződések, céges vagy baráti megmozdulások  számára.

Két hónap alatt gyúlt össze az az anyag, amely elsősorban személyes tárgyakból, egyéni gyűjtők kincseiből, szerveződések felajánlásaiból került a DOKKba, hogy szolgálja a Montázs vállalását, mely a Diósgyőri kohászat múltjának megőrzésére irányul, a helytörténeti örökséget ápolók összefogását segíti, bábáskodik a pusztuló ipartörténeti emlékek megmentése kapcsán és saját kultúrmissziót is vállal a további hasznosítás kapcsán. Ezért született a tárlat is, amelyet egy kulúrpikniken nyitott meg az egyesület szakmai vezetője Püspöki Péter, miközben a közönség bejárta a helyszínt a pincétől a padlásig és a téma összefüggéseit követve hangzottak el irodalmi művek feldolgozásai. Ezek között ízelítőt kaphattak a jelenlévők a Montázs Színházi Műhely diákjai tolmácsolásában Zemlényi Attila legújabb kortárs alkotásából is, amelynek színhelye a gyár, vagy Széljegyzetek címmel irodalmi összeállítás hangzott el Koncz Károly előadóművész felvételeiből. Közben pedig minden szegletben a tárgyak segítségével hozták közelebb a közönséghez az egykor monumentális ipari létesítmény szellemiségét.

A DOKK humánkikötőben több mint száz emlék tettenérhető, ezek között makettek, fotók, képzőművészeti alkotások, dokumentumok, kiadványok, cikkek, érmek… A Diósgyőri Vasas Fotóművész Kör, az Észak-Kelet Átjáró Egyesület, az egykori Bartók Béla Művelődési Ház könyvtára vagy a Vasgyári Közösségi Ház vezetője Pál Mónika személyes anyagával is segítette a tárlat létrejöttét, ahogy számos magánszemély is kölcsön adta gyűjteménye mára kincset érő darabjait. A régi 100-as szakmunkásképző iskola évkönyvekkel járult a kiállítás sikeréhez, Ötvös Éva színész pedig olyan fotókat és kordokumentumokat adott, melyek a gyárban tetten érhető irodalmi, színházi kezdeményezésekről tanúskodnak. Pappné Bodolai Rita Miskolc neves alkotóművészeinek a témában készült rajzait, rézkarcait állította ki saját gyűjteményéből. Számos család története kapcsolódik a hőskorhoz, sokan megmozdultak, hogy részesei legyenek a kiállításnak, hozzátehessenek a bemutatóhoz, a közös múltidézésben részt vegyenek.

Aki szeretne emlékezni a régi tárgyak között, vagy megismerni a helytörténeti anyagot a kiállítás rendezőjénél, Galambos Eszternél kérhet időpontot a múltidézéshez (tel. 30/912-97-35). A tárlatvezetés közben pedig a DOKK humánkikötő is bejárható a pincétől a padlásig és annak terei is megismerhetők.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek