2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • ÉPÜL A GASZTROCENTRUM MISKOLCON –  Új képzőközpontot kap a turizmus-vendéglátás oktatás

ÉPÜL A GASZTROCENTRUM MISKOLCON –  Új képzőközpontot kap a turizmus-vendéglátás oktatás

Első Ágazati Képzőközpontját a turizmus – vendéglátás területén hozza létre a Miskolci Szakképzési Centrum. A gyakorlati oktatást igénylő feladatvállalás a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati központjában, az egykori Otthon Étteremben valósul meg, amely e célra újjáépül. A beruházás pályázati támogatással mintegy 280 millió forint ráfordítással jön létre.

A Miskolci Szakképzési Centrum – az elmúlt időszak sikeres fejlesztései ellenére – is csak részben tudja kiszolgálni a területi gazdasági szereplők igényeit, pedig a duális szakképzési rendszer az országos átlagnál magasabb színvonalon működik itt. A turizmus-vendéglátás területén egymás mellett működő, vállalkozások és képzőhelyek nem tudják a közelségből adódó szinergiákat kihasználni, ami magasabb hozzáadott értékhez, jobb elhelyezkedési mutatókhoz és integráltabb szolgáltatásokhoz vezethetne. A turisztikai és vendéglátó vállalkozások nagy része munkaerő-problémákkal küzd, nehezen tudja betölteni az üres álláshelyeket, az új munkatársak esetén komoly hiányosságokat tapasztalnak szakmai ismereteik és kompetenciáik terén. Hogy ezen a szakképzésben javítani lehessen, több szempontot figyelembe kell venni. Így fejleszteni kell a gyakorlati képzés infrastrukturális feltételeit; több vállalkozás számára lehetőséget teremteni a részvételre a duális képzésekben és támogatni a szakmai vagy adminisztratív követelmények teljesítését; erősíteni kell a résztvevők motiváltságát, az önálló munkavégzés képességét, valamint a személyes és társas kompetenciákat; valamint fejleszteni kell az iskola és a vállalkozások szakmai kapcsolatát, megteremteni az intézményes feltételeit annak, hogy az oktatók szakmai tudásukat aktuális szinten tudják tartani. Ezeket a célokat szolgálja az a projekt, amely segítségével a gyakorlati oktatóhely is megújul. A Centrum iskoláiban majd ezer tanulót segít a későbbiekben a beruházás a középiskolás és felnőtt korosztályból. Egy olyan képzőhely jön létre, melyet a MSZC mellett több gazdálkodó szervezet működtet. Az Ágazati Képzőközpont feladata szakirányú oktatás szervezése, megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása. A fejlesztés a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző iskola tankonyháját érinti Miskolcon a Könyves Kálmán utca 4. sz. alatt mintegy 870 négyzetméteren. A meglévő  oktatóhely  külső- belső átalakítása valósul meg a konyhatechnológia cseréjével is. A projekt része a burkolatok és nyílászárók cseréje, az elektromos hálózat, az épületgépészeti rendszer, a vízhálózat és szennyvízhálózat, a fűtési rendszer megújítása, festés. Az átalakítás érinti a tankonyha mellett a konyhai kiszolgáló helyiségeket, a raktározást, az előkészítőket is. Bontással pedig a földszinti épületrészben tágas, nagyméretű felszolgálói terem alakul ki. A belső rekonstrukciót az udvaron új járdaszakaszok kialakítása egészíti ki, homlokzati hőszigetelés zajlik majd és az épületet akadálymentesítik. Az ágazati képzőközpont az Európai Szociális Alap támogatásával jön létre  és várhatóan ez év október végén kezdi meg működését.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…