2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Hétvégén lesz Budapesten a Múzeumok majálisa

Hétvégén lesz Budapesten a Múzeumok majálisa

Hétvégén lesz Budapesten a Múzeumok majálisaTöbb mint száz múzeum mutatkozik be idén a Múzeumok majálisa elnevezésű rendezvényen, amelyet a május 18-i múzeumi világnaphoz kapcsolódóan szombaton és vasárnap tartanak Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Minden évben más központi gondolat köré szövődik a Múzeumok majálisa, mely 1996-ban még csak egynapos volt – emlékeztetett Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezen a hétvégén a helytörténeti, kisebbségi gyűjtemények állnak az érdeklődés fókuszában, a másik kiemelt téma a fotó lesz. A díszteremben például Robert Capa képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.

A kétnapos esemény egyik újdonsága, hogy az észak-olaszországi Reggio Emilia város nyolc múzeumát összefogó Musei Civici di Reggio Emilia is jelen lesz a rendezvényen. A számos program között kézműves foglalkozások, koncertek, interaktív foglalkozások, játszóház, filmvetítések és rendhagyó tárlatvezetések is szerepelnek.

Lovas Judit program-koordinátor szintén újdonságként említette a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szervezte programokat: a múzeum második emeleti dísztermében az érdeklődők a többi között kortárs költők művei által ihletett animációs versfilmeket tekinthetnek meg, melyeket a MOME hallgatói a Mese Tv-vel együttműködve készítettek. A kertben a 7-14 éves korosztály animációt, porcelánt készíthet, ruhát tervezhet, vagy ékszert gyárthat.

Szombaton adják át az Év Múzeuma és az Év Vendégbarát Múzeuma díjakat is. Az Év Múzeuma pályázatra 7 intézmény, a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a gyöngyösi Mátra Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum, a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum és a bonyhádi Völgységi Múzeum adta be az anyagát – mondta Bereczki Ibolya, a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiuma vezetője.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek