A világ változik, ezzel együtt vele a táplálkozásunk is átalakul. Egyre többször jelennek meg újabb élelmiszerek, alapanyagok, amelyeket korábban nem ismertünk vagy nem használtunk. A hagyományos ételek mellett azonban nemcsak újdonságokkal találkozhatunk, hiszen egyre nagyobb teret kapnak a reformélelmiszerek is, amelyek az egészségtudatosság jegyében kerülnek bele a bevásárlókosárba.
Mit jelent az, hogy valami reform?
A Reform Nagyker reformélelmiszerei olyan termékek, amikkel a cél, hogy egészségesebbé és tisztábbá tegyük az étkezésünket. Kevésbé feldolgozott, átgondolt összetételű, általában kevesebb mesterséges adalékot tartalmazó termékekről van szó, amelyek nem bővelkednek cukorban, sóban vagy éppen telített zsírokban. Sőt, gyakran tartalmaznak alternatív alapanyagokat is, mint a gluténmentes gabona, az édesítő, illetve a vegán fehérjeforrások.
Ezek az élelmiszerek nemcsak egészségesebbek, hanem gyakran funkcionálisabbak is. A bioaktív összetevőik ugyanis támogatják a szervezetünk működését, akár emésztésről, akár immunrendszerről, akár stresszkezelésről van szó. A modern tudomány kihangsúlyozza, hogy minél kevesebb mesterséges adalékanyagot fogyasztunk, annál nagyobb eséllyel áll helyre minden a testünkben. Ideális esetben vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek kerülnek az asztalunkra.
Öko vagy bio?
A reformélelmiszereket gyakran tűzik tele olyan jellemzőkkel mint bio, öko vagy natúr, de ezek nem teljesen ugyanazt jelentik. A bio- vagy ökotermékek szigorú ellenőrzésen mennek át, az előállításhoz nem használnak műtrágyát, GMO-t, de a csomagolásuk is általában valamilyen környezetbarát anyagból készül. Ezzel szemben a reformtermékek drágábbak lehetnek, lehet, hogy bio vagy öko, de lehet kizárólag “csak” reform is, mint az alacsony cukortartalmú vagy a gluténmentes alapanyagok.
Miért érdemes reformélelmiszereket fogyasztani?
Mindenekelőtt olyan előnyökkel rendelkeznek, amikkel szinte semmi sem képes felvenni a versenyt. Az első ilyen, hogy pajzsként szolgál az emésztőrendszer számára. A magas rosttartalmú magvak, mint a lenmag vagy chia, lassítják a szénhidrát felszívódását, emellett javítják a bélflórát és stabilizálják a vércukrot. Ez a lassú felszívódás pedig segíthet elkerülni a cukoréhséget, a falásrohamokat, nem beszélve arról, hogy közben az említett ételek energiával is ellátnak.
A másik fontos tényező, hogy a funkcionális élelmiszerekkel tisztábban juttathatunk be a szervezetünkbe vitaminokat és nyomelemeket, de fontos megemlíteni azt is, hogy jobban alkalmazkodnak az allergiákhoz és az intoleranciákhoz is. A glutén- és laktózmentes, illetve vegán dolgokat is egyre többen választják. Sokan egészségmegőrzés, míg mások allergia miatt.
Jó hír, hogy a reformtermékek között hatalmas a választék, ami a lisztkeverékeket, gabonákat, növényi italokat, édesítőket illeti. Mind speciális igényekre lettek szabva, tehát senkinek sem kell kimaradnia semmiből./X/









