2025. 03. 25. kedd

Irén, Írisz
1 EUR 398 HUF
1 GBP 476 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Desszertek » Mi a tökéletes gofri elkészítésének titka?

Mi a tökéletes gofri elkészítésének titka?

A gofri ízletes és közkedvelt nassolnivaló. Nem csak uzsonnára, hanem a kerti grillezések megkoronázására is kiválóan alkalmas. A tökéletes gofri elkészítéséhez nem árt odafigyelni néhány fontos dologra. A Sage most elárulja melyek ezek.  

Kevéssé ismert tény, de a gofri eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Abban az időben alapvetően Európában még kovászos tésztából készítették a süteményeket, amelyeket vaslapok között sütöttek ki. A sütéshez használt vaslapokat gyakran díszítették különféle mintákkal, így a sütemények felületén is különleges mintázatok jelentek meg.

A gofri neve alapvetően az alnémet nyelvből származik, de Közép-Európába francia és lengyel közvetítéssel került. Eredeti alapja a francia „gaufre” szó volt, majd a lengyelben többes számmal (gofry) honosodott meg. Magyarországra a Lengyelországban hozott sütőgépek segítségével érkezett. Már a franciák is alapvetően a méhsejtmintázatú süteményeket értették alatta.

A modern, mai értelemben vett gofri kialakulása Belgiumban történt a 18. században, ahol számos különböző típusú gofrit alkottak meg. A legismertebb a Liège-i és a brüsszeli gofri, amelyeket különböző alapanyagokkal és formákkal készítenek. A belgiumi gofri világszerte népszerűvé vált, különösen Észak-Amerikában, ahol a reggelizőasztalok gyakori vendége lett.

A tökéletes gofri elkészítéséhez elsősorban minőségi alapanyagokra van szükség. Érdemes friss, vajat, tejet és tojást használni hozzá. A sütemény ízét ugyanis a kifogástalan minőségű alapanyagok adják meg. Másodsorban érdemes megfelelő keverési technikát alkalmazni. Tésztáját nem szabad túl keverni, mert ebben az esetben a gofri keményebb lehet. Fontos emellett figyelni arra, hogy az összetevők arányában (vaj, tej, cukor) egyensúly legyen. Ennek köszönhetően ugyanis a gofri kívül ropogós, belül pedig puha lesz.

Sütéséhez fontos forró és jól előkészített gofrisütőt használni. „Az egyik világhírű cég a grillhez már elérhetővé tette a cserélhető gofri lapokat, így a kétoldali sütés előnyét kihasználva gyorsan és könnyedén készíthetnek az édesszájúak ilyen süteményeket” – hangsúlyozta Fazekas Imre, az egyik nagy gyártó termékmenedzsere. Hozzátette: a jó gofri omlós, puha és szinte minden passzol hozzá attól függően, hogy édes vagy sós tésztát készítettünk hozzá. A siker érdekében érdemes némi olajat vagy vajat használni, hogy ne ragadjon le a tészta. Nem szabad ugyanakkor túlságosan hamar felnyitni a sütőt vagy a grillt, mert ez tönkreteheti a gofri textúráját. Fontos elég időt hagyni ahhoz, hogy aranybarnára süljön.

„Ha valaki szeretné, akkor az alaprecept mellé adhat a tésztához vaníliát, fahéjat, citromhéjat, vagy esetleg csokoládédarabokat. A variációk száma végtelen” – tette hozzá Fazekas Imre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!