A gofri ízletes és közkedvelt nassolnivaló. Nem csak uzsonnára, hanem a kerti grillezések megkoronázására is kiválóan alkalmas. A tökéletes gofri elkészítéséhez nem árt odafigyelni néhány fontos dologra. A Sage most elárulja melyek ezek.
Kevéssé ismert tény, de a gofri eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Abban az időben alapvetően Európában még kovászos tésztából készítették a süteményeket, amelyeket vaslapok között sütöttek ki. A sütéshez használt vaslapokat gyakran díszítették különféle mintákkal, így a sütemények felületén is különleges mintázatok jelentek meg.
A gofri neve alapvetően az alnémet nyelvből származik, de Közép-Európába francia és lengyel közvetítéssel került. Eredeti alapja a francia „gaufre” szó volt, majd a lengyelben többes számmal (gofry) honosodott meg. Magyarországra a Lengyelországban hozott sütőgépek segítségével érkezett. Már a franciák is alapvetően a méhsejtmintázatú süteményeket értették alatta.
A modern, mai értelemben vett gofri kialakulása Belgiumban történt a 18. században, ahol számos különböző típusú gofrit alkottak meg. A legismertebb a Liège-i és a brüsszeli gofri, amelyeket különböző alapanyagokkal és formákkal készítenek. A belgiumi gofri világszerte népszerűvé vált, különösen Észak-Amerikában, ahol a reggelizőasztalok gyakori vendége lett.
A tökéletes gofri elkészítéséhez elsősorban minőségi alapanyagokra van szükség. Érdemes friss, vajat, tejet és tojást használni hozzá. A sütemény ízét ugyanis a kifogástalan minőségű alapanyagok adják meg. Másodsorban érdemes megfelelő keverési technikát alkalmazni. Tésztáját nem szabad túl keverni, mert ebben az esetben a gofri keményebb lehet. Fontos emellett figyelni arra, hogy az összetevők arányában (vaj, tej, cukor) egyensúly legyen. Ennek köszönhetően ugyanis a gofri kívül ropogós, belül pedig puha lesz.
Sütéséhez fontos forró és jól előkészített gofrisütőt használni. „Az egyik világhírű cég a grillhez már elérhetővé tette a cserélhető gofri lapokat, így a kétoldali sütés előnyét kihasználva gyorsan és könnyedén készíthetnek az édesszájúak ilyen süteményeket” – hangsúlyozta Fazekas Imre, az egyik nagy gyártó termékmenedzsere. Hozzátette: a jó gofri omlós, puha és szinte minden passzol hozzá attól függően, hogy édes vagy sós tésztát készítettünk hozzá. A siker érdekében érdemes némi olajat vagy vajat használni, hogy ne ragadjon le a tészta. Nem szabad ugyanakkor túlságosan hamar felnyitni a sütőt vagy a grillt, mert ez tönkreteheti a gofri textúráját. Fontos elég időt hagyni ahhoz, hogy aranybarnára süljön.
„Ha valaki szeretné, akkor az alaprecept mellé adhat a tésztához vaníliát, fahéjat, citromhéjat, vagy esetleg csokoládédarabokat. A variációk száma végtelen” – tette hozzá Fazekas Imre.