2025. 09. 26. péntek

Jusztina

1 EUR 392 HUF
1 GBP 448 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Desszertek » Házi áfonyás palacsinta
8903-hazi-afonyas-palacsinta-ki-kit-fz-le-receptbekuld-verseny

Házi áfonyás palacsinta

Hozzávalók:

A palacsinta tésztához:

Hozzávalók (2-8 személyre):

25 dkg liszt

3 tojás

3 dl tej

1 evőkanál porcukor

olaj vagy zsír

szódavíz

az áfonyás töltelékhez:

60 dkg friss áfonya (kék)

4 evőkanál cukor

1/2 citrom leve

½ citrom reszelt héja

1/2 teáskanálnyi fahéj

díszítéshez: porcukor, tejszínhab ízlés szerint

Elkészítése:

Az áfonya felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, a citrom kifacsart levét, valamint lereszelt héját, sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a maradék áfonyát, és még 5 percig főzzük.

A felütött tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel elkeverjük.

Ha szükséges szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. Az így kapott palacsinta tészta alapanyagot legalább fél órát pihentetjük, majd serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)

A palacsintákat tányérra helyezzük ráhalmozunk egy adag gyümölcsöt, és összehajtogatjuk.

Porcukorral, tejszínhabbal díszítjük

házi áfonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg áfonya,

0.5kg cukor,

1 citrom

Az áfonyát alaposan megmossuk, majd szitán lecsepegtetjük.

A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

story

Az áfonya savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.

A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.

Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen.

Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk.

Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.

ajánlat

Az áfonya gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.

A második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását.

Ma a gyógyszertárakban az áfonya kivonata kapható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Almás süti
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt, 14 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 5 g sütőpor, 1 dl tejföl, 17 dkg zsír, vagy 20 dkg margarin Töltelék:…

További cikkek

Babgulyás
Hozzávalók: 60 dkg marhahús 30 dkg szárazbab, vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, pirospaprika, répa, zeller, petrezsely…
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók: 1 kg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg hagyma, 4 gerezd fokhagyma 1 kávéskanál morzsolt…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

különc

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hallom, összevesztél a feleségeddel. Mi történt?
– Nem tudtunk megegyezni a nyaralással kapcsolatban.
– Hogyhogy?
– Én mindenképpen a Kanári-szigetekre akartam menni, ő meg mindenáron velem akart jönni.

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!