Az idős lakosság aránya a fejlett világban emelkedő tendenciát mutat. Az időskorúak független életvitelének biztosítása és életminőségének fenntartása a társadalom fontos feladata.
Számos kutatásban bizonyították, hogy a kor előrehaladtával gyakran kialakuló
alultápláltság és sok betegség megelőzésében alapvető szerepet tölt be a megfelelő
mennyiségű és minőségű fehérjék fogyasztása. Az egészséges felnőttek számára ajánlott 0,8
g fehérje/testtömeg-kilogramm/nap mennyiség bevitelének növelése sok esetben indokolt
időskorban. Napjainkban számos lehetőség áll rendelkezésünkre megfelelő fehérjetartalmú
étrend kialakítására.
A hagyományosan fehérjeforrásként alkalmazott húsokon, húskészítményeken, tojáson,
tejen és tejtermékeken kívül az utóbbi időben széles körben elterjedt vegán életmód miatt
rendkívül sok növényi alapú fehérjekészítmény is elérhető. Azonban természetesen a
megfelelő minőségű összetétel mellett az időskorúak esetében olyan szempontokat is
mérlegelnünk kell, mint a húsok és hústermékek nehezebb rághatósága és esetenként nagy
zsírtartalma, a tej és tejtermékek emésztését befolyásoló laktázaktivitás csökkenés vagy a
növényi fehérjék az állati fehérjékhez képest rosszabb emészthetősége. Azonban van egy
remek megoldás számukra: a tojásfehérje, melynek nagy előnye, hogy szinte szénhidrát és
zsír bevitele nélkül hozzá juttatja a szervezetet kiválóan emészthető fehérjékhez, így
alkalmas többek között az időskori fehérjehiány ellensúlyozására is.
Az időskori táplálkozás szerepe az egészségmegőrzésben
Az idős lakosság aránya a fejlett világban folyamatosan növekszik. Az előrejelzések szerint
2030-ra a globális lakosság mintegy 20%-a 65 évnél idősebb lesz. Az egészség, az
életminőség és a függetlenség megőrzése azonban kiemelkedő jelentőséggel bír az idős
emberek számára. Ennek egyik legnagyobb veszélyeztetője az öregedéssel fokozatosan
csökkenő izomtömeg, ezáltal az izomerő és izomfunkció elvesztése. Ezen kihívások
megelőzésében a kiegyensúlyozott táplálkozás és testmozgás nagyon fontos. A táplálkozási
prioritások azonban a kor előrehaladtával megváltoznak. Ez részben a csökkent fizikai
aktivitásnak köszönhető alacsonyabb energiaigényből fakad, de az érzékszervi funkciók
megváltozása, köztük az íz- és szagérzékelés csökkenése illetve a fogazat állapota is
befolyásolja az étkezési szokásokat. Az idő előrehaladtával a tápanyagok felszívódása és
hasznosulása is romlik, ami a vitaminok és ásványi anyagok hiányához vezethet.
Mivel állíthatjuk, esetleg fordíthatjuk vissza a negatív folyamatokat?
Számos kutatásban kimutatták, hogy az időskori megbetegedések megelőzésében fontos
szerepet játszik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék és esszenciális aminosavak
fogyasztása. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának Élelmiszer-
és Táplálkozási Bizottsága ajánlása alapján egy átlagos felnőtt napi ajánlott fehérjebevitele
0,8 g fehérje/testtömeg-kilogramm/nap, amelyet a kor előrehaladtával bizonyos esetekben
akár az 1,5 g fehérje/testtömeg-kilogramm/nap beviteli mennyiségre emelni is szükséges
lehet. Azonban sok esetben kiemelten fontos, hogy az étkezéssel bevitt kalóriaérték ne
emelkedjen, így a megfelelő fehérjemennyiség bevitelét a további makrotápanyagok, tehát a
zsír és a szénhidrát arányának változtatásával kell elérni. Ehhez kiváló megoldás lehet
anyatejhez hasonlóan 100%-os biológiai értékkel rendelkező tojás, aminek fehérjéje ráadásul
gyakorlatilag se zsírt, se szénhidrátot nem tartalmaz. Azonban az egész tojás is érdekes
tápanyagforrás lehet időskorban, hiszen szénhidrát-mentesnek tekinthető, és számos olyan
összetevőt tartalmaz, amely véd a betegségek kialakulásával szemben, többek között luteint,
zeaxantint, kolint, D-vitamint, szelént és A-vitamint. Kutatások beszámoltak arról, hogy a
tojás fogyasztása segít az alultápláltság csökkentésében, javítja a vázizomzat minőségét,
ráadásul több fehérjefrakciójáról már több kutatás is bebizonyította, hogy antimikrobiális,
antioxidáns és daganat képződés ellenes hatású lehet, továbbá a benne található fehérje
eredetű peptideknek fontos szerepe van a bélrendszerben történő immunszabályozásban is.
Tojásfehérje: igazi természetes csodaszer
A tojásfehérje nem csak egészséges, de nagyon változatosan fogyasztható is. Ugyanis
tojásfehérje kiváló táplálkozásbiológiai tulajdonságai mellett változatos funkcionális
tulajdonságokkal rendelkezik, mint például emulgeáló, habképző és gélképző képességgel,
így nagyszerűen felhasználhatók különböző élelmiszeripari termékekben. Nem csoda, hogy
számos proteindús élelmiszer fontos összetevője, és szinte az összes fehérjedús recept
eleme. Sőt, ma már tejtermék-helyettesítők, túró-, sajtkrém-, tejföl-, tej-alternatívák is
készülnek belőle egy magyar találmánynak köszönhetően, az úgynevezett ToTu-termékek.