A nyári kánikulában a fagylaltozás, jégkrémezés mellett a hűsítő folyadékok mint a limonádék is jól esnek mindenkinek. A napernyők árnyékában, esetleg a vízparton a kellemes hidegérzet fokozását levesekkel is átélhetjük, és főzés nélkül, ráadásul friss alapanyagokat használva igazi vitamin és ásványi anyag bombát is vihetünk a szervezetünkbe a segítségükkel.
– Igyekeztünk olyan recepteket ajánlani, amelyek minél több ember számára mint az
ételérzékenyek is fogyaszthatóak. Éppen ezért mindegyik tej-, glutén-, szója- és hozzáadott
cukor mentes. A receptek elkészítésénél növényi italkészítő automatát használtunk – árulta el
Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
Íme a 3 csodálatos recept:
Cseresznyés egres krémleves (paleo)
Hozzávalók:
25 dkg egres
25 dkg magozott cseresznye
6 dl kókusztej
5 dkg eritrit
2 cm vaníliarúd
Az alaposan megmosott, végein lecsipkedett egrest a többi hozzávalóval együtt a gépbe
tesszük. Felöntjük kókusztejjel a maximum jelig, majd a krémlevesek programot elindítva,
hagyjuk, hogy a gép megfőzze, és krémesítse a hozzávalókat. A magok miatt átszűrés is
javasolt. Kész is van! Behűtve a legfinomabb.
3 perces hideg uborkaleves avokádóval (paleo)
Hozzávalók személyenként:
fél avokádó
10 dkg kígyóuborka
2 dl ToTu ital
5 mentalevél (elhagyható)
törött bors
só
a tálaláshoz:
1 evőkanál reszelt parmezán (éven túl érlelt)
A teendőnk csupán annyi, hogy a hozzávalókat krémesre turmixoljuk, és már fogyaszthatjuk
is. Kellemes hűsítő fogás lehet melegebb napokon.
Rebarbarás sárgarépa krémleves (paleo)
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
20 dkg rebarbara szár (nem kell pucolni)
1-2 evőkanál méz (vagy ízlés szerinti édesítő anyag)
5-6 dl húsleves vagy zöldségalaplé
1 csapott teáskanál kurkuma
1-2 gerezd fokhagyma
törött bors
só
a tálaláshoz:
olívaolaj
balzsamecet
A megtisztított sárgarépát és a rebarbara szárat kisebb darabokra vágjuk. A többi
hozzávalóval együtt a gépbe tesszük. Húslevessel felöntjük a maximum jelig, majd a
krémlevesek programot elindítva, hagyjuk, hogy a gép megfőzze, és krémesítse a
hozzávalókat. Melegen vagy jól behűtve egyaránt finom. Tálaláskor balzsamecetet és
olívaolajat locsolunk a tetejére.