Már érezni a levendulaszezon friss illatát. A romantika, a könnyed séták és a nyár harmonikus illata ez, amely időtlen idők óta körülöttünk lebeg a nyár levegőjében, és hisszük, hogy mindig ott is marad. Azonban a levendula az időtlen „trendiség” jelképe is lehetne, hiszen a leginnovatívabb és legfittebb modern élelmiszer újdonságokat is fel tudja dobni. A legfehérjedúsabb, szénhidrátmentes, zsírmentes ToTu termékekből is igazi gasztro-különlegességeket lehet készíteni a levendula segítségével.
– Nagyon finom, egészséges, a leginkább terjedő táplálkozási trendeknek (paleo, keto) megfelelő ételkülönlegességgel várhatja vendégeit, aki Szabó Anita provence-i fűszerkeverékes sajthelyettesítőjét készíti el ToTu-termékek és levendula segítségével. Főleg így nyár közeledtével, amikor senki sem szeretne plusz kilókat felszedni, ugyanakkor mindenki vágyik valami igazán különleges és szezonális finomság falatozására, különösen népszerűek a hasonló gasztro-bravúrok – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
Hozzávalók:
a fűszerezéshez:
friss rozmaring
friss bazsalikom
friss majoránna
friss oregánó
friss menta
friss kakukkfű
10-15 friss levendulavirág
a sajthoz:
20 dkg ToTu Rögös
20 dkg ToTu krém
1 teáskanál só
2 teáskanál citromlé
15 dkg kókuszolaj
2-3 evőkanál a fent felsorolt finomra vágott friss fűszernövényekből
késhegynyi ánizsmag
késhegynyi őrölt fekete bors
késhegynyi koriandermag
késhegynyi őrölt babérlevél
20 dkg főtt vagy sült lila édeskrumpli vagy lila répa
2 dl forró víz
2 dkg por zselatin vagy 12 lap
A friss fűszernövényekből nagyjából egyforma mennyiségeket finomra vágunk. A többi fűszert mozsárban összetörjük. A zselatint feloldjuk a forró vízben, majd a többi hozzávalóval, a friss fűszerkeverék kivételével, krémesre turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a friss fűszerkeveréket. Szilikon formába töltjük, végül hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni.